Utorok, 04 December 2018 15:58 |
Ingrediencie
cesto: 5 hrnčekov nastrúhanej cukety, 1/4 hrnčeka oleja, 1/2 hrnčeka hladkej múky, 1/2 hrnčeka hrubej múky, 1 hrnček salámy nakrájanej na rezance, 1 prášok do pečiva, 1/2 lyžičky majoránu, 1 strúčik cesnaku, 1/2 lyžičky soli
obloženie: 3 paradajky, 200 g strúhaného syra
Postup
Všetky suroviny na cesto zmiešame, dáme na suchý plech. Paradajky zalejeme vriacou vodou, olúpeme a nakrájame ich na vrch pizze. Nakoniec posypeme syrom a pečieme pri teplote 200 stupňov dočervena cca 1 hodinu.


|
Sobota, 12 December 2015 17:00 |
Ingrediencie
4 batáty, 1 lyžica kokosový olej, 1 lyžička olivový olej, 1 lyžička sušené oregáno, 1 lyžička čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 300 g biely jogurt, 3 lyžice čerstvého kôpru, soľ, šťavu z 1/2 citróna
Postup
Batáty očistíme a každý kus narežeme na tenké plátky (nedorezať). V miske zmiešame kokosový, olivový olej, prelisovaný cesnak, bylinky, korenie, šťavu z citróna, soľ. Touto zmesou potrieme každý batát aj v reze. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 220 stupňov cca 40-50 minút. Medzitým zmiešame jogurt s kôprom, podľa chuti osolíme. Hotové batáty prelejeme omáčkou a podávame.

|
Nedeľa, 11 Október 2015 14:33 |
Ingrediencie
4 strúčiky cesnaku, 2 hrnčeky hlivy ustricovej, 2 hrnčeky kyslej kapusty, 100 ml sójovej omáčky, kokosový tuk, oregáno, drvená rasca
Postup
Kapustu nakrájame. Umytú a osušenú hlivu rozporcujeme na rovnomerné časti, ošúpaný cesnak na tenké plátky. V panvici rozohrejeme kokosový tuk, pridáme hlivu s cesnakom a krátko podusíme. Následne dochutíme rascou a primiešame kapustu so sójovou omáčkou. Opäť podusíme, podľa potreby pridáme vodu a nakoniec dochutíme oregánom. Podávame s pečivom.

|
Štvrtok, 16 Apríl 2015 11:27 |
Ingrediencie
3 kaleráby, 1/2 nakrájaného chleba, mlieko, 2 vajcia, 1 lyžička soli, 2 lyžičky majoránu, olej
Postup
Chlieb nakrájame na kocky a namočíme ho v mlieku. Zmäknutý chlieb rozmixujeme. Kaleráb očistíme a na hrubšom strúhadle nakrúhame. Zmiešame chlieb, kaleráb, vajcia, posolíme, pridáme majoránku. Vytvarujeme placky a smažíme na rozpálenom oleji dozlatista.
zdroj:www.dobruchut.azet.sk
|
Piatok, 13 Február 2015 13:46 |
Ingrediencie
4 mrkvy, 1 menšiu cuketu, 1 cibuľu, 4 vajíčka, 10 lyžíc polohrubej múky, 1/2 lyžičky prášku do pečiva, trochu zázvoru, soľ, olej
Postup
Mrkvu, cibuľu, cuketu, zázvor očistíme a najemno nastrúhame. Pridáme vajcia, múku (podľa potreby môžeme múku pridať), kypriaci prášok, soľ. Na rozpálenom oleji smažíme placky z oboch strán dozlatista. Môžeme podávať posypané strúhaným syrom.

|
Pondelok, 28 Júl 2014 09:33 |
Ingrediencie
1 karfiol, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 100 g prerastanej slaniny, 2 vajcia, 150 g strúhanky, soľ, mleté biele korenie, majorán, muškátový oriešok, olej
Postup
Umytý karfiol rozoberieme na ružičky uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Vidličkou alebo rukou podrvíme. Pridáme k nemu prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájanú slaninu. Podľa chuti dosolíme a okoreníme. Pridáme majorán a nastrúhaný muškátový oriešok. Do zmesi primiešame vajíčka a strúhanku. Tvarujeme malé fašírky, ktoré vyprážame v horúcom oleji. Podávame so zemiakovou kašou a so zeleninovým šalátom.

|
Utorok, 15 Júl 2014 15:39 |
Ingrediencie
1 kg (očistenej) bielej tekvice, 4 vajcia, 2 lyžice masla, 150 g strúhaného syra, 250 ml kyslej smotany, soľ, mleté biele korenie, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice nasekaného kôpru, tuk na vymastenie, strúhanka
Postup
Tekvicu ošúpeme a duživu nahrubo nastrúhame. Žĺtky oddelíme od bielkov, zašľaháme ich do rozpusteného masla, pridáme strúhaný syr a smotanu. Zmes premiešame s tekvicou a nakoniec pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Tekvicovú zmes podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak a nasekaný kôpor. Zmes rovnomerne rozložíme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 60 minút. Podávame s varenými zemiakmi.

|
Štvrtok, 26 Jún 2014 15:27 |
Ingrediencie
4 cukety, 200 g syru čedar, 30 g parmezánu, 1 lyžička sušeného oregána, 1 lyžička sušenej bazalky, 2 strúčiky cesnaku, 60 g masla, 5 lyžíc strúhanky, soľ, mleté biele korenie, 1 cibuľu
Postup
Zapekaciu misu vymastíme maslom a uložíme do nej očistené cukety. Zmiešame nastrúhaný čedar a parmezán. Pridáme oregano, bazalku, prelisované cesnaky, soľ a korenie. Ochuteným syrom posypeme cukety. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. V hrnci rozpustíme maslo. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Prisypeme strúhanku a miešame, kým neabsorbuje všetko maslo. Túto zmes nasypeme na vrstvu syra. Zapekaciu misu zakryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Zapekáme asi 25 minút. Odstránime alobal a zapekáme ďalších 25 minút, kým cuketa ni je mäúkka a syrová krusta zlatistá.


|
Nedeľa, 20 Apríl 2014 14:08 |
Ingrediencie
800 g cukety, 1 balík špargle, soľ, 200 g masla, 500 g kuracách pŕs, 3 lyžice oleja, mleté čierne korenie, 2 vajcia, petržlenová vňať
Postup
Cuketu ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a opekáme po 5 minútach z každej strany, osolíme a okoreníme. Odložíme do tepla. Vyšľaháme vajíčka a po kvapkách pridávame roztopené maslo. Omáčku ochutíme soľou a korením. Mäso nakrájame na pásiky. Na dno pekáča uložíme očistenú na nakrájanú špargľu, potom kuracie mäso a nakoniec cuketu. Zalejeme pripravenou omáčkou a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút. Podávame so zemiakovou kašou.


|
Utorok, 25 Marec 2014 13:04 |
Ingrediencie
500 g karfiolu, 400 g batáty, 2 cibule, 250 ml smotany na varenie, muškátový oriešok, rasca, soľ, mleté čierne korenie, olej
Postup
Očistené batáty narežeme na kolieska a uvaríme ich v osolenej vode do polomäkka. Rovnako si uvaríme aj karfiol, ktorý rozoberieme na ružičky. Na osolenom oleji osmažíme dozlata cibuľu nakrájanú na malé kocky. Pridáme k nej scedené batáty s karfiolom, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, rascou, nastrúhaným muškátovým orieškom a na panvici všetko zľahka premiešame. Tento základ vložíme do zapekacej misky a zalejeme smotanou. Zapekáme pri teplote 200 stupňov cca 30 minút. Môžeme pred koncom zapekania posypať strúhaným syrom.
|
|
|