Zákusky a iné
Holandská jablková torta PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 26 September 2014 09:47

Ingrediencie

cesto: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g kryštálového cukru, 1 vajce, 1/2 lyžičky soli,  2 lyžice vody

plnka: 1 kg očistených jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 2 lyžice škorice, 2 lyžice vanilkového pudingu v prášku, 70 g hrozienok, 60 g strúhanky

na potretie: vajce, 2 lyžice marhuľového džemu, 1 lyžica vody

Postup

Na dosku dáme múku zmiešanú so soľou a s cukrom. Do stredu dáme vajíčko, nakrájané maslo a vodu. Vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Medzitým si nakrájame jablká na menšie kocky, pridáme škoricu, umyté hrozienka, pudingový prášok a cukor. Všetko spolu premiešame.

Z cesta oddelíme 1/3, to bude na vrchnú mriežku. Zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme do vymastenej a múkou vysypanej tortuvej formy (priemer 24 cm) . Cesto utlačíme aj po okraji a zvyšné cesto odrežeme.

Na cesto nasypeme strúhanku. Vyvaľkáme zvyšné cesto a narežeme pásiky. Jablkami naplníme formu až po okraj. Na vrch rozložíme pásiky a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 65 minút. Ak by začalo byť vrch cesta tmavšie, prikryte ho alobalom. V hrnčeku rozmiešame marhuľový džem s vodou a necháme prejsť varom. Po vybratí torty z rúry, potrieme marhuľovou polevou.

zdroj:www.varecha.pravda.sk

 

 


 
Cheesecake PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 24 Júl 2014 17:30

Ingrediencie

korpus: 300 g maslových sušienok (ja som použila indiánky), 100 g rozpusteného masla

plnka: 250 g mascarpone, 500 g mäkkého tvarohu, 4 vajcia, 1 vanilkový cukor, 250 g práškového cukru, 180 g kyslej smotany

Postup

Sušienky pomelieme alebo rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Tortovú formu (priemer 26 cm) vyložíme papierom na pečenie. Sušienky vysypeme na dno formy a rukou utlačíme s tým, že trochu potiahneme aj na bok formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a 5 minút pečieme.

V miske si zmiešame mascarpone, tvaroh, smotanu s cukrami a vajíčkami na hladkú hmotu. Túto hmotu prelejeme na upečený korpus a vložíme do rúry a pečieme cca 50-60 minút. Po upečení rúry vypneme, dvierka na rúre pootvoríme a necháme ešte 30 minút chladnúť (plnka nespadne a ostane nadýchanejšia). Potom ho necháme vychladnúť pri izbovej teplote a nakoniec ho vložíme do chladničky najlepšie do druhého dňa.

Až potom cheesecake opatrne vyberieme z formy a servírujeme.

 

 


 
Čokoládové brownies PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 20 Apríl 2014 14:41

Ingrediencie

120 g špaldovej múky, 100 ml olivového oleja, 100 g horkej čokolády, 250 g medu, 2 lyžice prášku do pečiva, 20 g kakaa, štipka soli

Postup

V miseč zmiešame všetky suché suroviny. Prilejeme olej a med a opatrne vmiešame kakao. Nakoniec do cesta pridáme na kúsky nakrájanú čokoládu. Cesto nalejeme do okrúhlej tortovej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Po upečení , necháme vychladnúť a nakrájame rezy.

 


 
Slonie slzy PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 31 December 2013 07:23

Ingrediencie

cesto: 6 vajec, 6 lyžíc práškového cukru, 40 g kakaa, 2 lyžice hrubej múky, na špičku noža prášku do pečiva

krém: 150 g mletých orechov, 5 lyžíc mlieka, 250 g masla, 2 balíčky vanilkového cukru, 3 lyžice práškového cukru, banány

čokoládová poleva

Postup

Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme kakao a múku s práškom do pečiva. Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečený plát zbavíme papiera, do stredu uložíme valček a cezeň preklopíme jednu polovicu plátu na druhú. Konce trochu pritlačíme.

Krém: Mleté orechy dobre rozmiešame s horúcim mliekom. Potom ich pridáme k maslu, ktoré sme osobitne vymiešali s práškovým a vanilkovým cukrom. Plát cesta po vychladnutí roztvoríme, valček odstránime a plát natrieme krémom. Do stredu plátu uložíme ošúpané banány a plát opäť zbalíme. Povrch polejeme čokoládovou polevou. Po stuhnutí krájame.

 

 

 
Krehký koláč PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 06 Apríl 2013 17:01

Ingrediencie

350 g hladkej múky, štipka soli, 1 lyžička kypriaceho prášku, 80 g práškového cukru, 175 g Hery, 2 žĺtky, 5 lyžíc džemu, 200 g drobného ovocia (ríbezle, čučoriedky, maliny...), práškový cukor na posypanie

Postup

Múku spolu so soľou, kypriacim práškom a cukrom premiešame. Pridáme pokrájaný tuk, žĺtky a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na hodinu do chladničky.

Okrúhlu formu na pečenie vymastíme tukom a posypeme hrubou múkou. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto ( trochu cesta si necháme na ozdobu) do tvaru formy, preložíme do pripravenej formy a rukou roztlačíme až na okraj formy. Dno popicháme vidličkou, natrieme džemom, posypeme umytým odkvapkaným ovocím. Na vrch rozmiestnime vykrojené zo zvyšného cesta rôzne ozdoby. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

 

 


 
Syrové koláčiky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 24 Január 2013 12:22

Ingrediencie

350 g polohrubej múky, 1 Hera, 100 g taveného syra bez príchute, ľubovoľná marmeláda, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Postup

Z múky, Hery a syru si pripravíme cesto, ktoré necháme v chlade cca dve hodiny odpočinúť. Potom z cesta tvoríme guličky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. V strede guličky urobíme jamku a tú naplníme marmeládou. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút dozlatista. Ešte teplé obaľujeme v zmiešanom práškovom a vanilkovom cukre.

1 dávka - 20 kusov

 

 
Francúzske rezy PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 21 December 2012 09:06

Ingrediencie

cesto: 6 žĺtkov, 150 g práškového cukru, 150 g masla, 150 g polohrubej múky

náplň: 6 bielkov, 220 g pomletých orechov, 220 g cukru krupica, 1 lyžica kakaa

Postup

Bielka oddelíme od žĺtkov. K žĺtkom pridáme cukor, zmäknuté maslo a vyšľaháme hladký jemný krém. Hmota šľahaním zosvetlie a naberie na objeme. Potom vmiešame múku a cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Bielka s cukrom vyšľaháme do hustej peny. Do snehu vmiešame zľahka vareškou orechy zmiešané s kakaom. Orechovú hmotu natrieme na cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 150-160 stupňov a pečieme do jemného zozlatnutia cca 45 minút.

Ešte teplé krájame na štvorčeky, mesiačiky alebo iné tvary. Ak máme malé vajcia pridáme radšej sedem.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 
Krehké gaštanové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 17 August 2012 15:02

Ingrediencie

cesto: 250 g hladkej múky, štipka soli, 170 g Hery, 2 žĺtky

náplň: 250 g gaštanového pyré, 3 lyžice rumu

Postup

Rozmrazené gaštanové pyré zmiešame s rumom. Z uvedených surovín spracujeme na doske hladké cesto. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti. Z každého vytvoríme bochníček, ktorý rozvaľkáme na kruh. Radielkom rozdelíme na 8 trojuholníčkov. Na každý kúsok položíme valček z pyré a zmotáme ho. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Hvarský koláč PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 13 Apríl 2012 05:35

Ingrediencie

150 g vlašských orechov, 75 g hrozienok, 75 g sušených marhúľ, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 kypriaci prášok, 3 lyžice kryštálového cukru, 1 hrnček polohrubej múky, 100 ml rumu

Postup

Sušené marhule nakrájame nadrobno. Orechy nesekáme na hrubo. Hrozienka zalejeme rumom. Vajcia vyšľaháme s cukrami do bielej peny. Pridáme múku s práškom do pečiva, orechy, hrozienka aj s rumom a marhule. Všetko dobre premiešame a cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát. Pečieme približne 45 minút pri teplote 180 stupňov.

 

 
Tunel plný chutí PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 04 December 2011 19:37

Ingrediencie

cesto: 5 vajec, 150 g cukru krupica, 5 lyžíc vlažnej vody, 150 g hladkej múky

plnka: 250 ml smotany na šľahanie, 1 rubínová galaretka

Postup

Galaretku nasypeme do prevarenej, horúcej vody, ale nie vriacej. Miešame do úplného rozpustenia a necháme vychladnúť (trvá to dosť dlho, môžeme to urýchliť postavením do studenej vody a potom do chladničky).

Celé vajcia s cukrom ušľaháme do hustej peny. Vmiešame vodu a vareškou vmiešame preosiatu múku. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme (200 stupňov cca 8-10 minút). Upečený plát stiahneme po vytiahnutí z rúry aj s papierom na dosku a necháme vychladnúť.

Formu na srnčí chrbát vyložíme  potravinárskou fóliou. Z vychladnutého plátu odrežeme obdĺžnik, ktorým vystelieme formu a druhý menší plát na prekrytie. Smotanu ušľaháme dotuha. Pridáme takmer stuhnutú galaretku a krátko zašľaháme do smotany. Hotovou penou naplníme piškótu vo forme, menším kúskom ju prikryjeme, opatrne pritlačíme. Uložíme do chladničky a necháme poriadne stuhnúť.

zdroj:www.galaretka.cz

 

 


 
Misky s ovocím a šľahačkou PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 15 Október 2011 15:16

Ingrediencie

cesto: 130 g hrubej múky, 125 g práškového cukru, 2 vajcia, 1/2 vanilkového cukru, 75 ml oleja, 100 ml rumu, 1/2 prášku do pečiva

ďalej: šľahačka, kompót mandariniek, ľubovoľný džem, čokoláda

Postup

Vyšľaháme vajcia s cukrami do bielej peny. Postupne vmiešame olej, rum a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cestom plníme vymastené a múkou vysypané formy na mištičky a pečieme pri teplote 180 stupňov.

Vychladené mištičky natrieme džemom, ozdobíme šľahačkou, mandarinkami a strúhanou čokoládou.

 


 
« ZačiatokDozadu123DopreduKoniec »

Stránka 1 z 3

Vyhľadávanie

Novinky

Bravčové plátky s tarhoňou

Ingrediencie 750 g bravčového stehna, soľ, mleté...

Perník od Terky

Ingrediencie cesto: 600 g hladkej múky, 400 g cukru...

Holandská jablková torta

Ingrediencie cesto: 300 g hladkej múky, 200 g masla,...

Corn dogy

Ingrediencie 1 a 1/2 hrnčeka kukuričnej múky, 1...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist