Sobota, 01 Február 2020 17:12 |
Ingrediencie
cesto: 400 g hladkej múky, 1 vajce, 200 g hery, 150 g jogurt biely, štipka soli
plnka: 200 g mak mletý, 200 g slivkový lekvár
Postup
Na dosku nasypeme múku so soľou. V strede urobíme jamku, do nej dáme jogurt a vajce. Príborovým nožíkom zapracujeme jogurt s vajcom. Na túto drobivú hmotu nastrúhame studenú heru a rukami spracujeme cesto.
Podľa potreby prisypeme múku. Cesto zabalíme do sáčku a necháme pol hodiny v chlade odpočinúť.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme asi na 4 mm hrúbku do obdĺžnika. Potom ho radielkom nakrájame po dĺžke asi na 10 cm pásy. Mletý mak zmiešame s lekvárom. Plnka by nemala byť riedka, aby nevytiekla. Podľa hustoty lekváru dávkujeme aj mak.
Túto plnku pomocou cukrárenského vrecka so širokou špičkou nanášame na pásy vždy k jednému okraju. Okraje cesta zvinieme ako závin, nožom nakrájame asi 10 cm dlhé valčeky a prstami ich vytvarujeme do tvaru rohlíka. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov. Po upečení pocukrujeme.
zdroj:bonvivani.sk

|
Nedeľa, 19 Január 2020 08:28 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, 120 g práškového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 130 g mäkkého masla, 2 lyžice masti, 150 g kyslej smotany, 2 vajcia, štipka soli
náplň: 2 veľké nahrubo nastrúhané jablká, 150 g kyslej smotany, 150 g mletého maku, 100 g práškového cukru, 2 vrchovaté lyžice práškového vanilkového pudingu, 1 lyžička škorice, 1 lyžica rumu, 1 vajce
1 vajce na potretie
Postup
Všetky suroviny spracujeme na cesto a necháme v chlade odpočinúť.
Potom cesto rozdelíme na polovicu. Jednu časť rozvaľkáme a vložíme do vymastenej koláčovej okrúhlej formy , vytiahneme aj okraje.
Všetky suroviny na náplň zmiešame a navrstvíme do pripravenej formy.
Druhé cesto rozvaľkáme podľa formy a prikryjeme plnku. Vrch môžeme ozdobiť malými vykrojenými ozdobami.
Vrch potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov do ružova.
zdroj:www.toprecepty.cz

|
Piatok, 25 Október 2019 18:53 |
Ingrediencie
300 g polohrubej múky, 3 lyžičky prášku do pečiva, 120 g cukru krupica, 100 g masla, 1 vajce, 5 menších jabĺk, škoricový cukor, vanilkový cukor
Postup
Múku zmiešame s práškom do pečiva a cukrom. Pridáme maslo a rukami vyrobíme mrveničku. Do nej rozklepneme vajce, zamiešame a znovu rukami prepracujeme.
Dno tortovej formy (23 cm) vyložíme papierom na pečenie, boky potrieme maslom.
Dve tretiny mrveničky nasypeme do formy, rovnomerne rozhrnieme a trochu pritlačíme.
Umyté jablká rozštvrtíme, zbavíme jáderníka a rovno na mrveničku vo forme ich nakrájame na plátky.
Jablká posypeme škoricovým cukrom, množstvo volíme podľa kyslosti jabĺk.
Zasypeme ich zvyškom mrveničky a povrch posypeme vanilkovým cukrom. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 40 minút.
zdroj:www.mamincinyrecepty.sk


|
Piatok, 30 November 2018 11:34 |
Ingrediencie
400 g polohrubej múky, štipka soli, 250 g masla, 150 g kyslej smotany, 180 g pomletých vlašských orechov, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vajce, 2 PL mlieka, práškový cukor na posypanie
Postup
Orechy zmiešame s práškovým, vanilkový cukrom, bielkom a vareškou vymiešame hustú hmotu.
Z múky, soli, tuku a smotany vypracujeme hladké cesto.
Cesto rozdelíme na štvrtiny a postupne každú rozvaľkáme na tenký kruh. Kruh radielkom rozdelíme na osminy. Na širšiu časť každého dielu položíme valček náplne a zrolujeme do rohlíčka.
Rohlíčky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na plechu ich potrieme žĺtkom zmiešaným s dvoma lyžicami mlieka. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 15-20 minút. Po vychladnutí pocukrujeme.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Pondelok, 01 August 2016 14:54 |
Ingrediencie
korpus: 2 balíčky kakaových sušienok Bebe ( á 130 g), 120 g masla
náplň : 500 g mäkkého tvarohu, 7 lyžíc práškového cukru, 1 plechovka kokosového mlieka ( 400 ml), 1 kokosový puding bez varenia Creme Olé, 4 lyžice strúhaného kokosu
Postup
Sušienky rozdrvíme alebo postrúhame. Pridáme zmäknuté maslo a rukami spracujeme dohromady, vznikne hmota podobná mrveničke. Nasypeme ju do tortovej formy (priemer 24 cm) , rovnomerne rozložíme a utlačíme.
Do misky vložíme tvaroh, pridáme cukor, kokosové mlieko a elektrickým šľahačom vyšľaháme hladký krém. Pridáme kokos, pudingový prášok a zašľaháme do krému.
Krém rozotrieme na sušienkový korpus vo forme a tortu uložíme na niekoľko hodín do chladničky.
Pri podávaní môžeme posypať kokosom a ozdobiť ovocím.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


|
Utorok, 22 December 2015 14:16 |
Ingrediencie
6 vajec, 250 g kryštálového cukru, 1 hrnček oleja, 250 ml mlieka, 1 prášok do pečiva, 2 lyžice vanilkového cukru, 500 g polohrubej múky
poleva: 500 ml mlieka, 250 g kryštálového cukru, 200 g čokolády na varenie, 70 g masla, 4 lyžice kakaa
kokos na obaľovanie
Postup
Vajcia, cukor vyšľaháme do bielej peny. Postupne pridávame olej, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút. Necháme vychladnúť.
Medzitým si zohrejeme všetky suroviny na polevu a necháme rozpustiť za občasného miešania. Vychladíme.
Piškótu narežeme na kocky a namáčame v pripravenej poleve a následne obalíme v kokose.

|
Štvrtok, 16 Apríl 2015 11:35 |
Ingrediencie
cesto: 200 g sušienok ( Be - Be, Indiánky a pod.), 50 g masla
1 plnka: 150 g cukru krupica, 400 g syra Lučina, 3 vajcia, 2 lyžice citrónovej šťavy, štipka soli
2 plnka: 400 g kyslej smotany, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice práškového cukru
ovocie na ozdobu
Postup
Sušienky rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Vsypeme do tortovej formy (priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Lyžicou alebo rukou zmes utlačíme.
V miske zmiešame všetky suroviny na prvú plnku a tú vylejeme na pripravené cesto. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme 25 minút.
Medzitým si vymiešame druhú plnku a tú nalejeme na predpečenú plnku. Vložíme do rúry a dopečieme ďalších 25 minút. Po upečení necháme formu 30 minút v rúre pri otvorených dvierkach. Formu zložíme po úplnom vychladnutí. Koláč ozdobíme.


|
Nedeľa, 01 Marec 2015 09:11 |
Ingrediencie
cesto: 750 ml vody, 230 g masla, 230 g hladkej múky, soľ, 8 vajec
plnka: 750 ml mlieka, 2 karamelové pudingy, 200 g cukor práškový, 250 g masla
šľahačková plnka: 300 ml smotany na šľahanie, 1 stužovač šľahačky, cukor podľa chuti
poleva: 250 g cukru, 250 ml smotany na šľahanie
Postup
Na cesto si rozohrejeme vodu s maslom a štipkou soli, potom pridáme múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni tak dlho pokiaľ sa cesto nelepí na hrniec ani varešku. Trvá to približne 5 minút. Do vychladnutej hmoty zašľaháme po jednom vajíčku, každé riadne vymiešame. Cesto rozdelíme na polovicu a zvlášť ho nanesieme na dva plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30-35 minút.
Medzitým si pripravíme plnku. V mlieku vymiešame pudingové prášky a uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a zašľaháme vychladnutý puding.
Pripravíme si šľahačkovú plnku, vyšľahaním smotany, stužovača a cukru.
Na prvý vychladnutý plát nanesieme karamelovú plnku, na to rozotrieme šľahačkovú plnku. Tú prikryjeme druhým vychladnutým plátom a vrch polejeme polevou. Tú si pripravíme: cukor nasypeme do hrnca a necháme ho skaramelizovať za stáleho miešania. Prilejeme teplú smotanu a varíme do úplného rozpustenia karamelu.



|
Nedeľa, 12 Október 2014 12:38 |
Ingrediencie
cesto: 250 g polohrubej múky, štipka soli, citrónová kôra z pol citróna, 125 g masla, 1 vajce, 2 lyžice trstinového cukru
náplň: 1 menšia tekvica hokkaidó, 2 vajcia, 3 lyžice javorového sirupu, 2 lyžice medu, 2 lyžice kyslej smotany, šťava z 1/2 citróna, štipka škorice, hrsť orechov, hrsť sušených marhúľ
Postup
Z uvedených surovín spracujeme cesto a uložíme do chladničky.
Tekvicu olúpeme, odstránime semiačka, nakrájame ju na kúsky, zalejeme vodou a varíme 20 minút domäkka. Uvarenú tekvicu scedíme a vidličkou rozpučíme na kašu. Necháme vychladnúť.
K tekvicovej kaši pridáme všetko ostatné okrem orechov a marhúľ a ručne všetko spolu vyšľaháme. Cesto rozvaľkáme na kruh a vložíme do koláčovej formy (priemer 28 cm) vymazanej maslom, tak, aby boli zdvihnuté okraje. Cesto niekoľkokrát vidličkou popicháme, posypeme posekanými marhuľami a orechami a zalejeme tekvicovou hmotou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 45 minút.
zdroj:http://dolcevita.blog.cz/


|
Streda, 01 Október 2014 11:52 |
Ingrediencie
125 ml mlieka, 125 ml vody, 200 g hladkej múky, 100 g masla, štipka soli, 50 g cukru, 4 vajcia, 1 vajce na potretie, čokofloky
Postup
Privedieme do varu vodu, mlieko, maslo, soľ a cukor. Do vriaceho vsypeme múku a za stáleho miešania krátko povaríme. Vznikne hladká guľa, ktorá sa nechytá varešky ani hrnca. Ihneď zložíme z ohňa a necháme čiastočne vychladnúť. Potom do hmoty postupne vmiešame po jednom vajíčku. Necháme úplne vychladnúť a na plech vystlaný papierom na pečenie kladieme lyžičkami malé kopky. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme čokoflokmi. Vložíme do rúry vyhriatej na 230 stupňov , po 10 minútach teplotu ztiahneme na 180 stupňov a dopečieme. Prvých 15 minút rúru neotvárame.
zdroj:www.toprecepty.cz

|
|
|