Kysnuté cesto-slané
Cesnakovo - nivové kolieska PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 25 Február 2014 07:59

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia, 1/2 lyžičky cukru, 2 lyžičky soli, 100 ml oleja

plnka: 150 g syru Niva, 150 g zmäknutého masla, 5 strúčikov cesnaku, 1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate, 1 lyžička soli, mleté čierne korenie

na potretie: 1 vajíčko

Postup

Do vlažného mlieka dáme rozdrobené droždie, štipku soli, cukor a necháme nakysnúť kvások. Z hladkej múky, oleja, zvyšnej soli a nakysnutého kvásku vypracujeme hladké cesto, ktoré na teplom mieste necháme nakysnúť. Medzitým si pripravíme plnku: Syr nastrúhame a vymiešame s maslom, ochutíme soľou, korením, prelisovaným cesnakom a nakrájanou vňaťou. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme plnkou a zvinieme do rolády. Roládu potrieme vajíčkom a nakrájame na 2 cm kúsky. Reznou stranou preložíme na plch vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.

 


 
Rožteky s tofu PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 08 December 2013 15:58

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 250 g Hery, 200 g údeného syra Tofu, 100 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 vajce, 1/2 lyžičky soli

Postup

Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Do misky dáme múku, postrúhaný tuk, soľ a väčšiu časť postrúhaného tofu, pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 častí. Každú rozvaľkáme na tenký kruh. Radielkom rozdelíme kruhy na trojuholníčky, ktoré stáčame od hrubšieho konca k užšiemu, konce zahneme do tvaru rožtekov. Potrieme vajcom rozšľahaným s trochou soli. Posypeme zvyšným tofu a pri teplote 180 stupňov upečieme doružova.

 


 
Jesenné slimáky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 16 November 2013 05:22

Ingrediencie

200 ml vody, 1 lyžička cukru, 4 lyžice oleja, 1 lyžička soli, 400 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia, 10 párok, 1 vajíčko na potretie

Postup

Vo vlažnej vode rozmiešame cukor, droždie, pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Hotové vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 20 dielov. Z každého dielu urobíme buchtičku, ktorú necháme 10 minút podkysnúť. Potom z nich jednotlivo vyvaľkáme pramene. Párky prerežeme na polovicu a na guľatej strane, nožnicami nastrihneme rožky (ako na obrázku). Okolo párku zavinieme prameň cesta, ktorý vedieme pod rožky a ukončíme pod párkom. Slimáky necháme na plechu podkysnúť , potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.

zdroj:www.toprecepty.cz


 

 

 

 


 
Írsky chlieb PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 November 2013 16:40

Ingrediencie

450 g špaldovej múky, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 1 lyžička sódy bikarbóny, 500 ml bieleho jogurtu

Postup

V miske premiešame múku, cukor, soľ a sódu . Pridáme biely jogurt a zmes jemne premiešavame vidličkou, kým sa cesto nespojí. V žiadnom prípade sa nesmie cesto miesiť a vypracovávať ! Pomúčenými rukami vytvarujeme guľatý bochník, ktorý preložíme do jenskej misy vystlanej papierom na pečenie. Vrch cesta posypeme 2 lyžicami špaldovej múky. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 60-70 minút dozlatista. Po upečení vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.

 

 

 

 
Cesnakový koláč PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 17 Október 2013 06:45

Ingrediencie

4 stredne veľké zemiaky, 1 kg polohrubej múky, 1 kocka droždia, 4 lyžičky soli, hrsť celej rasce, 200 ml oleja, celú hlávku cesnaku, cca 300 ml mlieka, 1 lyžička cukru

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Droždie rozdrobíme v 200 ml vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru a necháme vykysnúť kvások. Zemiaky postrúhame, pridáme múku, vykysnutý kvások, soľ, rascu a zvyšné mlieko (mlieko môžeme podľa potreby pridať). Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, ktoré necháme pod čistou utierkou vykysnúť. Vykysnuté cesto roztiahneme na plech vystlaný papierom na pečenie (cesto rozťahujeme rukami natretými olejom) . V oleji rozmiešame prelisované cesnaky a trochu soli a touto zmesou ponatierame pripravené cesto. Pečieme pri teplote 190 stupňov. Počas pečenia koláč natierame olejovo - cesnakovou zmesou.

 

 
Cibuľové koláčiky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 19 September 2013 15:09

Ingrediencie

200 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 30 g droždia, 1 lyžička cukru, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, asi 150 ml vody, 1 vajce + 1 vajce na potretie

plnka: 250 g cibule, 200 g oravskej slaniny, celú rascu, 1 lyžica oleja

Postup

Z jednej lyžice múky, vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Do misy preosejeme hladkú a polohrubú múku, pridáme pripravený kvások, soľ, olej, vajce a vlažnú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

Pripravíme si plnku: Na rozohriatom oleji opečieme na malé kocky pokrájanú slaninu a cibuľu. Pridáme rascu, podľa potreby osolíme a zmes necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na  hrúbku asi 1 cm a pohárom vykrajujeme koláčiky s priemerom 6 až 7 cm. Poukladáíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Dnom menšieho pohára urobíme do koláčov jamky, ktoré naplníme cibuľovou plnkou. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.

 


 
Olivové žemličky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 15 Júl 2013 15:07

Ingrediencie

600 g hladkej múky, 1 kocka (42 g) droždia, 150 ml mlieka, 2 vajcia, 150 ml olivového oleja, 200 g olív bez kôstky, soľ, 150 g strúhaného syra, 1 vajíčko na potretie

Postup

Do misy vsypeme múku, prilejeme olej, vajcia, soľ, vlažné mlieko, rozdrobíme kocku droždia a pridáme krájané olivy. Dôkladne premiešame a vypracujeme hladké polotuhé cesto, ktoré necháme asi 40 minút vykysnúť. Z vykysnutého cesta vykrajujeme lyžicou kúsky cesta a na pomúčenej doske vytvarujeme žemle, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemle na plechu necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrch posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista. Podávame natreté maslom, šunkou a pod.

 


 
Buchty na slano PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 17 Február 2013 14:07

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 2 vajcia, 42 g čerstvého droždia, 230 ml vody, štipka soli, tymián, bazalka, oregáno

plnka: kečup, na malé kocky nakrájaná šunka, na malé kocky nakrájaný syr, sézam na posypanie

Postup

V miske spracujeme všetky suroviny na hladké cesto a necháme ho 30 minút kysnúť. Potom cesto prehnietime a opäť necháme 30 minút kysnúť. Dosku posypeme múkou a vyvaľkáme cesto na hrúbku 1 cm a nožom ho nakrájame na 16 štvorcov. Každý potrieme kečupom a do stredu dáme šunku so syrom. Vytvarujeme buchty, ktoré preložíme do vymasteného pekáča tesne k sebe. Necháme podkysnúť približne 20 minút. Vrch a boky každej buchty potrieme olejom a posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 40 minút dozlatista.

 


 
Pivové praclíky PDF Tlačiť E-mail
Streda, 13 Február 2013 05:36

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 300 ml svetlého piva, 30 g čerstvého droždia, 20 g cukru krupica, 120 g 100 % tuku ( Palmarin, Hera..), 2 žĺtka, soľ, sézam na posypanie

Postup

V miske premiešame 50 ml piva, cukor, droždie a lyžicu múky. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Do misky prisypeme zvyšnú múku so soľou, pridáme žĺtka, rozpustený tuk, vykysnutý kvások a asi 200 ml piva. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi hodinu vykysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnako veľké kúsky, ktoré rozvaľkáme na tenké valčeky. Vytvoríme praclíky. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zvyšným pivom a posypeme sézamom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 6 minút, potom teplotu znížime na 170 stupňov a dopečieme dozlatista cca 10-15 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Syrová kapsa PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 03 Február 2013 15:33

Ingrediencie

cesto: 150 ml mlieka, 1 žĺtok, 30 g rozpusteného masla, štipka soli, štipka cukru, 200 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 20 g čerstvého droždia

náplň: 200 g kyslej smotany, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku, trochu čerstvého kôpru, 200 g na hrubo strúhaného syra

na potretie: 1 žĺtok, sézamové semiačka na posypanie

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Zatiaľ zmiešame smotanu s celým vajíčkom, prelisovaným cesnakom a najemno nasekaným kôprom. Vykysnuté cesto vyvaľkáme natenko. Potrieme ho smotanovoz zmesou, posypeme syrom a zmotáme ako roládu. Prenesieme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potrieme žĺtkom, posypeme sézamom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

zdroj:www.tana-catering.blogspot.cz

 

 


 
Ciabatta PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 15 Január 2013 15:21

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 350 ml vlažnej vody, 20 g čerstvého droždia, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžička cukru kryštál, 2 lyžičky soli

Postup

Pripravíme si kvások z trošky vody, cukru a rozdrobeného droždia. Zvyšné suroviny si dáme do misky, pridáme hotový kvások a vymiesime nelepivé cesto, ktoré na vrchu trochu posypeme múkou a necháme ho v teple kysnúť cca 1,5 hodiny. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku. Už ho nemiesime, vytvoríme šišku, ktorú prenesieme na plech vystlaným papierom na pečenie. Prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte 30 minút vykysnúť. Pečieme pri teplote 210 stupňov cca 20 minút dozlatista. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Keď je ciabatta čerstvo upečená je tvrdá, po vychladnutí krásne zmäkne. Podávame k šalátom alebo natreté maslom a oblohou.

 

 


 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 1 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Čokoládové brownies

Ingrediencie 120 g špaldovej múky, 100 ml olivového...

Kávová roláda s mascarpone

Ingrediencie 6 vajec, 140 g cukru krupica, 80 g polohrubej...

Cestoviny s hlivou ustricovou

Ingrediencie 150 g uvarených cestovín, 50 ml oleja,...

Špargľa s cuketou a kuracím mäsom

Ingrediencie 800 g cukety, 1 balík špargle, soľ,...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist