Sobota, 15 Február 2020 19:58 |
Ingrediencie
cesto: 500 ml mlieka, 42 droždia, 1 lyžička cukru, 2,5 lyžičky cukru, 100 ml oleja, 500 g hladkej múky, 250 g špaldovej hladkej múky
náplň: 150 g masla, 15 strúčikov cesnaku, šunka, syr
1 vajce na potretie
Postup
Trochu mlieka zohrejeme, pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme vzísť droždie.
Do misy zatiaľ nasypeme múku, osolíme, pridáme zvyšok mlieka, olej a droždie.
Vypracujeme hladké cesto a necháme vykysnúť.
Zmäknuté maslo vymiešame s prelisovanými cesnakmi a štipkou soli.
Nakysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Každé rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme štvrtinou cesnakového masla.
Poukladáme šunku a posypeme strúhaným syrom a zmotáme ako závin.
Záviny presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie , potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokrájame na trojuholníčky.
Môžeme posypať semiačkami. Necháme krátko vykysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz



|
Streda, 04 Apríl 2018 05:06 |
Ingrediencie
cesto: 300 ml mlieka, 100 ml oleja, 2 žĺtka, 300 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 150 g zemiakov uvarených v šupke, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 20 g čerstvého droždia
plnka: 250 g bryndze, 200 g zemiakov uvarených v šupke, 1/2 lyžička celej rasce, 2 vajcia
ďalej: vajcia, soľ
Postup
Z uvedených surovín na cesto spracujeme kysnuté cesto v pekárničke alebo klasicky. Necháme ho vykysnúť a preložíme na pomúčenú dosku.
Pripravíme si plnku: zmiešame nastrúhané vychladnuté zemiaky uvarené v šupke s vajíčkami a bryndzou. Pridáme rascu a ak treba posolíme. Cesto vyvaľkáme na asi na centimeter a pol a potrieme plnkou.
Na štyri krát preložíme ako obálku, zakryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť. Cesto po chvíľke zvonu vyvaľkáme a pomúčeným kolieskom vykrajujeme pagáčiky. Takto pripravené pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vyšľahaným posoleným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme cca 20 minút.
zdroj:www.bonvivani.sk

|
Nedeľa, 21 Január 2018 06:29 |
Ingrediencie
cesto: 300 ml mlieka, 40 g droždie čerstvé, 2 ČL cukru, 1 ČL soli, 100 ml oleja, 1 vaječný žĺtok, 500 g hladká múka
plnka: 300 g bryndze, 2 vajcia, čerstvý kôpor
Postup
Z uvedených surovín si pripravíme cesto buď klasicky alebo v pekárničke. Ak použijeme pekárničku, vypneme ju po prvom vymiesení a nenecháme ďalej kysnúť. Ak budeme robiť cesto klasicky, vymiesime ho a necháme 15 minút kysnúť.
Cesto vyvaľkáme asi na pol centimetra cez celú dosku. Bryndzu vymiešame s vajcami a podľa chuti pridáme nasekaný čerstvý kôpor. Bryndzu je dobre nechať vonku z chladničky, aby sa dala dobre miešať. Túto plnku preložíme na cesto a po celej ploche rozotrieme. Potom začneme z oboch strán cesto stáčať ako roládu.
Keď prídeme ku stredu, radielkom cesto prekrojíme. Vzniknú nám dva záviny, troška ich dlaňou sploštíme a nožom šikmo nakrájame. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme cca 15 minút podkysnúť. Potom ich potrieme bielkom, čo nám ostalo z vajca a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov cca 12-15 minút.
zdroj:www.bonvivani.sk

|
Sobota, 13 September 2014 12:14 |
Ingrediencie
cesto: 600 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 2 vajcia, 60 g masla, 300 ml mlieka, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru
plnka: 300 g škvariek, 1 väčšia cuketa, 2 cibule, 3 vajcia, 2 lyžice majoránu, 100 ml kyslej smotany, soľ, mleté biele korenie
Postup
Pripravíme si klasické kysnuté cesto. Na plnku škvarky pomelieme, cuketu očistíme a postrúhame. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Škvarky, cibuľu a cuketu vymiešame s 2 vajcami a smotanou, dochutíme majoránkou, soľou a bielym korením.
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnika, potrieme polovicou plnky a zrolujeme do rolády. Nakrájame rovnaké kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, reznou stranou na papier. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

|
Piatok, 01 August 2014 13:06 |
Ingrediencie
cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 30 g čerstvého droždia, 100 g masla, 1 žĺtok, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky cukru
plnka: 200 g zmäknutého masla, 1 celý cesnak, 1 žĺtok, 1/2 lyžičky soli
1 vajíčko na potretie
Postup
Klasickým spôsobom vypracujeme kysnuté cesto. Pripravíme si plnku vyšľahaním masla, žĺtka, soli a prelisovaných cesnakov. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 3 bochníky. Každý vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik veľkosti 50x30 cm. Natrieme plnkou a zvinieme ako roládu. Každú nakrájame na kúsky a podľa fotky naukladáme priamo na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť, potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.



|
Sobota, 12 Júl 2014 09:25 |
Ingrediencie
300 ml vody, 60 g oleja, 1 vrchovatá lyžička cukru, 2 rovné lyžičky soli, 560 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia
1 vajce na potretie, tvrdý syr na posypanie
Postup
Z uvedených surovín spracujeme klasické kysnuté cesto. Necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a vytvarujeme žemle. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 20 minút podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a husto posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20-25 minút.
zdroj:www.primapekarna.estranky.cz

|
Štvrtok, 10 Júl 2014 11:31 |
Ingrediencie
500 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 500 g hladkej múky, 250 g ražnej múky, 42 g čerstvého droždia
plnka: 125 g masla, soľ, 14 strúčikov cesnaku (zmäknuté maslo vymiešame so soľou a prelisovanými cesnakmi)
2 žĺtka, 1 vajíčko na potretie
Postup
Klasickým spôsob si pripravíme kysnuté cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 diely. Na pomúčenej doske vyvaľkáme každý diel na obdĺžnik, potrieme maslovou plnkou a zrolujeme ako závin. Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý závin prerežeme šikmo do trojuholníčkov. Vrch potrieme vyšľahaným vajíčkom so žĺtkom a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.



|
Streda, 25 Jún 2014 13:04 |
Ingrediencie
cesto: 180 g vody, 20 g oleja, 1 lyžička soli, 1/2 lyžičky cukru, 30 g ražnej múky, 60 g pšeničnej celozrnnej múky, 210 g hladkej múky, 12 g čerstvého droždia
plnka: 70 g masla, 3 strúčiky cenaky, štipka soli, bylinky ( petržlen, bazalku, rozmarín...), strúhaný tvrdý syr
Postup
Pripravíme si klasické kysnuté cesto. Hotové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik (50x30 cm). Maslo zohrejeme, trošku posolíme a pridáme prelisované cesnaky. Touto zmesou natrieme celý plát, posypeme nasekanými bylinkami a posypeme nastrúhaným syrom. Plát prerežeme po dĺžke na 6 častí. Tie položíme na seba a opäť rozdelíme na 6 častí. Tie vyskladáme vedľa seba do formy na biskupský chlebíček, ktorý si vyložíme papierom na pečenie. Potrieme zvyšným maslom a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.




|
Utorok, 25 Február 2014 07:59 |
Ingrediencie
cesto: 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia, 1/2 lyžičky cukru, 2 lyžičky soli, 100 ml oleja
plnka: 150 g syru Niva, 150 g zmäknutého masla, 5 strúčikov cesnaku, 1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate, 1 lyžička soli, mleté čierne korenie
na potretie: 1 vajíčko
Postup
Do vlažného mlieka dáme rozdrobené droždie, štipku soli, cukor a necháme nakysnúť kvások. Z hladkej múky, oleja, zvyšnej soli a nakysnutého kvásku vypracujeme hladké cesto, ktoré na teplom mieste necháme nakysnúť. Medzitým si pripravíme plnku: Syr nastrúhame a vymiešame s maslom, ochutíme soľou, korením, prelisovaným cesnakom a nakrájanou vňaťou. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme plnkou a zvinieme do rolády. Roládu potrieme vajíčkom a nakrájame na 2 cm kúsky. Reznou stranou preložíme na plch vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.

|
Nedeľa, 08 December 2013 15:58 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, 250 g Hery, 200 g údeného syra Tofu, 100 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 vajce, 1/2 lyžičky soli
Postup
Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Do misky dáme múku, postrúhaný tuk, soľ a väčšiu časť postrúhaného tofu, pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 častí. Každú rozvaľkáme na tenký kruh. Radielkom rozdelíme kruhy na trojuholníčky, ktoré stáčame od hrubšieho konca k užšiemu, konce zahneme do tvaru rožtekov. Potrieme vajcom rozšľahaným s trochou soli. Posypeme zvyšným tofu a pri teplote 180 stupňov upečieme doružova.

|
|
|