Kysnuté cesto-slané
Žemle so syrom PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 12 Júl 2014 09:25

Ingrediencie

300 ml vody, 60 g oleja, 1 vrchovatá lyžička cukru, 2 rovné lyžičky soli, 560 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia

1 vajce na potretie, tvrdý syr na posypanie

Postup

Z uvedených surovín spracujeme klasické kysnuté cesto. Necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a vytvarujeme žemle. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 20 minút podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a husto posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20-25 minút.

zdroj:www.primapekarna.estranky.cz

 


 
Cesnačky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 10 Júl 2014 11:31

Ingrediencie

500 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 500 g hladkej múky, 250 g ražnej múky, 42 g čerstvého droždia

plnka: 125 g masla, soľ, 14 strúčikov cesnaku (zmäknuté maslo vymiešame so soľou a prelisovanými cesnakmi)

2 žĺtka, 1 vajíčko na potretie

Postup

Klasickým spôsob si pripravíme kysnuté cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 diely. Na pomúčenej doske vyvaľkáme každý diel na obdĺžnik, potrieme maslovou plnkou a zrolujeme ako závin. Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý závin prerežeme šikmo do trojuholníčkov. Vrch potrieme vyšľahaným vajíčkom so žĺtkom a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.

 

 

 

 
Trhací bylinkovo - cesnakový chlieb PDF Tlačiť E-mail
Streda, 25 Jún 2014 13:04

Ingrediencie

cesto: 180 g vody, 20 g oleja, 1 lyžička soli, 1/2 lyžičky cukru, 30 g ražnej múky, 60 g pšeničnej celozrnnej múky, 210 g hladkej múky, 12 g čerstvého droždia

plnka: 70 g masla, 3 strúčiky cenaky, štipka soli, bylinky ( petržlen, bazalku, rozmarín...), strúhaný tvrdý syr

Postup

Pripravíme si klasické kysnuté cesto. Hotové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik (50x30 cm). Maslo zohrejeme, trošku posolíme a pridáme prelisované cesnaky. Touto zmesou natrieme celý plát, posypeme nasekanými bylinkami a posypeme nastrúhaným syrom. Plát prerežeme po dĺžke na 6 častí. Tie položíme na seba a opäť rozdelíme na 6 častí. Tie vyskladáme vedľa seba do formy na biskupský chlebíček, ktorý si vyložíme papierom na pečenie. Potrieme zvyšným maslom a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 

 

 


 
Cesnakovo - nivové kolieska PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 25 Február 2014 07:59

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia, 1/2 lyžičky cukru, 2 lyžičky soli, 100 ml oleja

plnka: 150 g syru Niva, 150 g zmäknutého masla, 5 strúčikov cesnaku, 1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate, 1 lyžička soli, mleté čierne korenie

na potretie: 1 vajíčko

Postup

Do vlažného mlieka dáme rozdrobené droždie, štipku soli, cukor a necháme nakysnúť kvások. Z hladkej múky, oleja, zvyšnej soli a nakysnutého kvásku vypracujeme hladké cesto, ktoré na teplom mieste necháme nakysnúť. Medzitým si pripravíme plnku: Syr nastrúhame a vymiešame s maslom, ochutíme soľou, korením, prelisovaným cesnakom a nakrájanou vňaťou. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme plnkou a zvinieme do rolády. Roládu potrieme vajíčkom a nakrájame na 2 cm kúsky. Reznou stranou preložíme na plch vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.

 


 
Rožteky s tofu PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 08 December 2013 15:58

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 250 g Hery, 200 g údeného syra Tofu, 100 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 vajce, 1/2 lyžičky soli

Postup

Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Do misky dáme múku, postrúhaný tuk, soľ a väčšiu časť postrúhaného tofu, pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 častí. Každú rozvaľkáme na tenký kruh. Radielkom rozdelíme kruhy na trojuholníčky, ktoré stáčame od hrubšieho konca k užšiemu, konce zahneme do tvaru rožtekov. Potrieme vajcom rozšľahaným s trochou soli. Posypeme zvyšným tofu a pri teplote 180 stupňov upečieme doružova.

 


 
Jesenné slimáky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 16 November 2013 05:22

Ingrediencie

200 ml vody, 1 lyžička cukru, 4 lyžice oleja, 1 lyžička soli, 400 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia, 10 párok, 1 vajíčko na potretie

Postup

Vo vlažnej vode rozmiešame cukor, droždie, pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Hotové vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 20 dielov. Z každého dielu urobíme buchtičku, ktorú necháme 10 minút podkysnúť. Potom z nich jednotlivo vyvaľkáme pramene. Párky prerežeme na polovicu a na guľatej strane, nožnicami nastrihneme rožky (ako na obrázku). Okolo párku zavinieme prameň cesta, ktorý vedieme pod rožky a ukončíme pod párkom. Slimáky necháme na plechu podkysnúť , potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.

zdroj:www.toprecepty.cz


 

 

 

 


 
Írsky chlieb PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 November 2013 16:40

Ingrediencie

450 g špaldovej múky, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 1 lyžička sódy bikarbóny, 500 ml bieleho jogurtu

Postup

V miske premiešame múku, cukor, soľ a sódu . Pridáme biely jogurt a zmes jemne premiešavame vidličkou, kým sa cesto nespojí. V žiadnom prípade sa nesmie cesto miesiť a vypracovávať ! Pomúčenými rukami vytvarujeme guľatý bochník, ktorý preložíme do jenskej misy vystlanej papierom na pečenie. Vrch cesta posypeme 2 lyžicami špaldovej múky. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 60-70 minút dozlatista. Po upečení vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.

 

 

 

 
Cesnakový koláč PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 17 Október 2013 06:45

Ingrediencie

4 stredne veľké zemiaky, 1 kg polohrubej múky, 1 kocka droždia, 4 lyžičky soli, hrsť celej rasce, 200 ml oleja, celú hlávku cesnaku, cca 300 ml mlieka, 1 lyžička cukru

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Droždie rozdrobíme v 200 ml vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru a necháme vykysnúť kvások. Zemiaky postrúhame, pridáme múku, vykysnutý kvások, soľ, rascu a zvyšné mlieko (mlieko môžeme podľa potreby pridať). Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, ktoré necháme pod čistou utierkou vykysnúť. Vykysnuté cesto roztiahneme na plech vystlaný papierom na pečenie (cesto rozťahujeme rukami natretými olejom) . V oleji rozmiešame prelisované cesnaky a trochu soli a touto zmesou ponatierame pripravené cesto. Pečieme pri teplote 190 stupňov. Počas pečenia koláč natierame olejovo - cesnakovou zmesou.

 

 
Cibuľové koláčiky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 19 September 2013 15:09

Ingrediencie

200 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 30 g droždia, 1 lyžička cukru, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, asi 150 ml vody, 1 vajce + 1 vajce na potretie

plnka: 250 g cibule, 200 g oravskej slaniny, celú rascu, 1 lyžica oleja

Postup

Z jednej lyžice múky, vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Do misy preosejeme hladkú a polohrubú múku, pridáme pripravený kvások, soľ, olej, vajce a vlažnú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

Pripravíme si plnku: Na rozohriatom oleji opečieme na malé kocky pokrájanú slaninu a cibuľu. Pridáme rascu, podľa potreby osolíme a zmes necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na  hrúbku asi 1 cm a pohárom vykrajujeme koláčiky s priemerom 6 až 7 cm. Poukladáíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Dnom menšieho pohára urobíme do koláčov jamky, ktoré naplníme cibuľovou plnkou. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.

 


 
Olivové žemličky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 15 Júl 2013 15:07

Ingrediencie

600 g hladkej múky, 1 kocka (42 g) droždia, 150 ml mlieka, 2 vajcia, 150 ml olivového oleja, 200 g olív bez kôstky, soľ, 150 g strúhaného syra, 1 vajíčko na potretie

Postup

Do misy vsypeme múku, prilejeme olej, vajcia, soľ, vlažné mlieko, rozdrobíme kocku droždia a pridáme krájané olivy. Dôkladne premiešame a vypracujeme hladké polotuhé cesto, ktoré necháme asi 40 minút vykysnúť. Z vykysnutého cesta vykrajujeme lyžicou kúsky cesta a na pomúčenej doske vytvarujeme žemle, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemle na plechu necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrch posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista. Podávame natreté maslom, šunkou a pod.

 


 
Buchty na slano PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 17 Február 2013 14:07

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 2 vajcia, 42 g čerstvého droždia, 230 ml vody, štipka soli, tymián, bazalka, oregáno

plnka: kečup, na malé kocky nakrájaná šunka, na malé kocky nakrájaný syr, sézam na posypanie

Postup

V miske spracujeme všetky suroviny na hladké cesto a necháme ho 30 minút kysnúť. Potom cesto prehnietime a opäť necháme 30 minút kysnúť. Dosku posypeme múkou a vyvaľkáme cesto na hrúbku 1 cm a nožom ho nakrájame na 16 štvorcov. Každý potrieme kečupom a do stredu dáme šunku so syrom. Vytvarujeme buchty, ktoré preložíme do vymasteného pekáča tesne k sebe. Necháme podkysnúť približne 20 minút. Vrch a boky každej buchty potrieme olejom a posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 40 minút dozlatista.

 


 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 1 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Cheesecake

Ingrediencie korpus: 300 g maslových sušienok (ja...

Cestoviny s tuniakom

Ingrediencie 400 g cestovín, 2 konzervy  tuniaka...

Ovsené sušienky

Ingrediencie 500 ml hladkej múky, 600 ml jemných...

Brokolica s cesnakom

Ingrediencie 1 brokolica, 4 strúčiky cesnaku, soľ,...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist