Rolády
Citrónová roláda PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 12 December 2015 17:40

Ingrediencie

cesto: 6 žĺtky, 80 g cukru krupica, nastrúhaná kôra z 1/2 citróna, 4 bielky, 50 g cukru, 100 g hladkej múky

plnka: 250 g bieleho jogurtu, 80 g cukru, šťava z jedného citróna, 250 ml smotany na šľahanie, balíček želatinového stužovača, 100 ml vlažnej vody, malinový džem

Postup

Žĺtky, 80 g  cukru a citrónovú kôru vyšľaháme ručným šľahačou do bielej peny. Bielky s 50 g cukru ušľaháme do tuhej peny. Spolu s múkou zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a upečieme.

Upečený plát vyklopíme na utierku vysypanú práškovým cukrom. Na prípravu plnky vymiešame jogurt s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou. Šľahačku vyšľaháme do tuha. Želatinový stužovač spolu s vodou pripravíme podľa návodu na obale a zamiešame do jogurtovej hmoty. Nakoniec zľahka vmiešame ušľahanú šľahačku. Náplň vložíme na 15 minút do chladničky. Keď začne náplň mierne tuhnúť natrieme ju na vychladnutý plát, ktorý sme potreli malinovým džemom. Zrolujeme, posypeme práškovým cukrom a podávame.

 

 

 
Karamelová roláda s banánom PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 13 Marec 2015 16:41

Ingrediencie

cesto: 5 vajec, 150 g cukru krupica, 1 lyžica oleja, 100 g polohrubej múky

plnka: 300 ml smotany na šľahanie, cukor podľa chuti, stužovač šľahačky, 2 zrelé banány

karamel: 100 g práškového cukru, 200 ml smotany na šľahanie

Postup

Vajcia vyšľaháme s cukrom do bielej peny. Postupne prilejeme olej a nakoniec vmiešame múku. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10-15 minút. Po upečení stiahneme z cesta papier a roládu preložíme na čistú utierku, ktorú zrolujeme.

Medzitým si pripravíme karamel. Rozpustíme cukor na miernom plameni za stáleho miešania. Prilejeme teplú smotanu a necháme karamel úplne rozpustiť. Týmto karamelom potrieme celý narovnaný plát.

Na plnku si vyšľaháme smotanu so stužovačom a cukrom na hustú šľahačku. Potrieme ňou cesto natreté karamelom. K okraji cesta priložíme v rade očistené banány a všetko spolu zrolujeme. Vychladnutú roládu pocukrujeme.

 


 
Kávová roláda s mascarpone PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 20 Apríl 2014 14:25

Ingrediencie

6 vajec, 140 g cukru krupica, 80 g polohrubej múky, 1 lyžica kakaa, 1 lyžička mletej zrnkovej kávy

krém: 250 g mascarpone, 220 ml šľahačky, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice práškového cukru, 1 stužovač šľahačky

ďalej: zmes drobného ovocia, strúhaná biela a tmavá čokoláda

Postup

Cukor s bielkami vyšľaháme do hustej peny. Postupne vmiešavame žĺtka. Nakoniec vmiešame múku s kakaom a kávou. Na plech položíme papier na pečenie, ktorý si pretrieme roztopeným tukom. Rovnomerne rozotrieme cesto a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút. Po upečení stiahneme z plechu papier aj s korpusom a necháme vychladnúť.

Na krém vyšľaháme mascarpone s cukrami a zvlášť v miske šľahačku so stužovačom. Potom šľahačku zmiešame s mascarpone a a dve tretiny natrieme na cesto. Na kraj rovnomerne rozložíme drobné ovocie a zavinieme do rolády (počas zavinovania odstraňuijeme papier). Vrch rolády potrieme zvyšným krémom a ľubovoľne dozdobíme.

zdroj:http://altaracook.blog.cz/

 

 


 
Roláda z makového cesta PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 08 September 2013 14:33

Ingrediencie

5 vajec, 80 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 60 g polohrubej múky, 60 g mletého maku, 1 lyžica postrúhanej citrónovej kôry, višňový džem, cukor na posypanie

Postup

Žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame do bielej peny. Pridáme múku zmiešanú s makom, citrónovou kôrou a spolu premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút. Cesto zľahka stočíme aj s papierom do rolády. Necháme úplne vychladnúť a potom cesto rozvinieme, papier na pečenie opatrne stiahneme a natrieme višňovým džemom. Znova zvinieme a posypeme práškovým cukrom.

 


 
Maková roláda PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 01 September 2013 12:57

Ingrediencie

cesto: 5 vajec, 120 g práškového cukru, 2 lyžice horúcej vody, 120 g polohrubej múky

plnka: 200 g pomletého maku, 130 g práškového cukru, 150 ml mlieka, 1 lyžica slivkového lekváru

Postup

Žĺtky s cukrom vymiešame. Prilejeme horúcu vodu, pridáme polohrubú múku a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Všetko spolu zľahka premiešame. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Upečenú roládu aj s papierom stočíme a necháme vychladnúť. Potom ju opatrne rozbalíme, papier odstránime, potrieme plnkou a stočíme.

Plnka: V mlieku rozmiešame cukor, lekvár a rozvaríme. Do vriaceho mlieka pridáme pomletý mak, chvíľu povaríme a odstavíme.

 

 
Ananásová roláda PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 24 Február 2013 15:25

Ingrediencie

cesto: 6 vajec, 6 lyžíc kryštálového cukru, 2 lyžice kakaa, 1 lyžička sódy bikarbóny, 6 lyžíc polohrubej múky

plnka: vanilkový krém

ďalej: 1 konzerva ananásu kocky, jahodový džem

Postup

Žĺtka s cukrom vyšľaháme do bielej peny. Postupne vmiešame kakao, múku so sódou bikarbónou a nakoniec opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov. Upečené cesto preložíme na čistú utierku, opatrne stiahneme papier a stočíme do rolády. necháme vychladnúť.

plnka: pripravíme si krém podľa tohto receptu.

Vychladenú roládu potrieme jahodovým džemom, natrieme krémom a rozložíme na krém odkvapkaný ananás. Zrolujeme a necháme v chlade stuhnúť. Pred podávaním vrch rolády pocukrujeme.

 

 


 
Karamelová roláda PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Február 2013 14:46

Ingrediencie

cesto: 6 vajec, 140 g cukru krupica, 60 g hladkej múky, 20 g kakaového prášku

krém: 250 g masla, 1 sáčok karamelového pudingu, 300 ml mlieka, 1 plechovka salka

ďalej: mleté orechy, ozdoby marcipánové

Postup

Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Potom vmiešame žĺtka a vareškou zľahka vmiešame múku s kakaovým práškom. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a upečieme (cca 8 minút). Ihneď po upečení stiahneme aj papierom z plechu a necháme vychladnúť.

Krém pripravíme podľa tohto receptu.

Na vychladnutý piškótový plát rozotrieme krém (trochu si necháme na ozdobu) a zrolujeme. Dáme na hodinu stuhnúť do chladničky. Potom vrch potrieme krémom a obalíme ju mletými orechami. Zbytkom krému ozdobíme vrch rolády.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 


 
Čokoládovo - banánová roláda PDF Tlačiť E-mail
Streda, 23 Január 2013 12:25

Ingrediencie

cesto: 5 vajec, 5 lyžíc práškového cukru, 5 lyžíc polohrubej múky, štipka prášku do pečiva

plnka: 1 čokoládový práškový puding, 1 vanilkový cukor, 300 ml mlieka, 100 g horkej čokolády, 5 lyžíc práškového cukru, 250 g masla

ďalej: 2 banány

Postup

Oddelené žĺtka vyšľaháme s cukrom do hustej peky, prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, zvoľna všetko premiešame a opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút. Po upečení ešte horúci plát preklopíme na čistú utierky, stiahneme papier a cesto zrolujeme do rolády. Necháme vychladnúť.

Medztým si pripravíme plnku: Pudingový prášok rozmiešame v chladnom mlieku a uvaríme hustý puding. Po odstavení vmiešame na kúsky polámanú čokoládu a miešame tak dlho, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Puding potom schladíme za občasného miešania v studenom kúpeli. Zvlášť ušľaháme maslo s cukrami a vychladnutý puding postupne vmiešame. Pripravíme si olúpané banány. Vychladnutú roládu rozbalíme a plát potrieme vyšľahaným krémom. Trochu si necháme na ozdobenie vrchu rolády. Na predný okraj potretého plátu uložíme vedľa seba dva banány a do plátu ich zarolujeme. Povrch hotovej rolády potrieme zvyšným krémom. Necháme v chlade stuhnúť.

 

 


 
Perníkový motanec PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 14 Január 2013 19:26

Ingrediencie

cesto: 600 g hladkej múky, 4 vajcia, 100 g masla, 200 g práškového cukru, 4 lyžičky perníkového korenia, 1 lyžička škorice, 1 lyžička sódy bikarbóny, 4 lyžice tekutého mehu

plnka: slivkový lekvár, hrozienka, sušené brusnice, kandizované ovocie, orechy

1 vajíčko na potretie

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do celofánu a necháme v teple hodinu odpočinúť. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a nahrubo potrieme slivkovým lekvárom. Lekvár posypeme posekanými orechami, hrozienkami, brusnicami a ovocím. Z cesta zvinieme roládu, ktorú preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút.

zdroj:www.sladkysen.blogspot.sk

 


 
Orechová roláda s medom PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 05 August 2012 18:36

Ingrediencie

5 vajec, 150 g cukru krupica, 1 lyžica oleja, 100 g polohrubej múky

krém: 250 g masla, 5 lyžíc tekutého medu, 2 lyžice rumu, 100 g mletých orechov (trochu si necháme na posypanie)

Postup

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny, zašľaháme do nej olej a jemne zapracujeme múku. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 8-10 minút. Ešte horúci preložíme na čistú utierku, papier stiahneme a zrolujeme spolu s utierkou. Necháme vychladnúť.

Medzitým si vyšľaháme zmäknuté maslo, pridáme med, rum a nakoniec vmiešame orechy. Plát narovnáme , povrch piškóty potrieme krémom a opäť zatočíme. Povrch potrieme trochou krému (ktorý si necháme z plnky) a vrch posypeme orechami. Necháme v chlade stuhnúť.

 

 


 
Roláda z medového cesta PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 05 Február 2012 15:06

Ingrediencie

200 g medu, 120 g hrubej múky, 4 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička jedlej sódy

plnka: 240 g slivkového lekváru, 2 lyžice vlažnej vody

práškový cukor

Postup

Oddelíme bielky od žĺtkov a z bielkov ušľaháme pevný sneh. Žĺtky vymiešame s vanilkovým cukrom a medom. Potom vmiešame tuhý sneh. Jedlú sódu zmiešame s múkou a zapracujeme ju do cesta. Riedke cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie , rozotrieme ho a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Na pracovnú dosku rozložíme pruh papiera na pečenie a poprášime ho práškovým cukrom. Upečený plát naň preklopíme. Papier, na ktorom sa piekol, zlúpneme a perník ihneď , ešte kým je horúci, potrieme slivkovým lekvárom zriedeným s vodou. Pomocou spodného papiera roládu zvinieme a necháme vychladnúť.

 

 


 
« ZačiatokDozadu12DopreduKoniec »

Stránka 1 z 2

Vyhľadávanie

Novinky

Kokosový dezert

Ingrediencie korpus: 2 balíčky kakaových sušienok...

Marhuľová bublanina s mrveničkou

Ingrediencie 500 g polohrubej múky, 400 g práškového...

Orechové koláčiky

Ingrediencie 300 g polohrubej múky, 2 lyžičky prášku...

Špaldové palacinky

Ingrediencie 300 ml mlieka, 200 ml vody, 100 ml oleja,...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist