Utorok, 04 August 2009 10:44 |
Ingrediencie 500 g šošovice, vegeta, soľ, 1 cibuľa, bobkový list, 250 ml šľahačkovej smotany, 1 lyžica hladkej múky Postup Šošovicu prepláchneme studenou vodou. Namočenú ju necháme vo vode asi 1 hodinu. Doplníme vodu tak, aby mierne prekrývala šošovicu, pridáme olúpanu cibuľu v celku, bobkový list, vegetu a soľ podľa chuti. Necháme zovrieť a varíme na miernom plameni domäkka, občas premiešame a v prípade potreby podlievame vodou. Smotanu rozhabarkujeme s múkou, vlejeme k šošovici, premiešame a podľa potreby doriedime mliekom. Necháme zovrieť a odstavíme. Vyberieme bobkový list a cibuľu.
|
Sobota, 30 Máj 2009 18:50 |
Ingrediencie 300 g fazule (bielej alebo červenej), 1 cibuľa, 2 lyžice masti, 1 vrchovatá lyžica hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 4 guličky nového korenia, 2 lyžice octa, 250 ml smotany Postup Fazuľu na noc namočíme do studenej vody. Druhý deň uvaríme spolu s bobkovým listom a novým korením domäkka. Z asi 1 a 1/2 lyžice masti a múky usmažíme zápražku. Na zbytku masti osmažíme pokrájanu cibuľu. Až je fazuľa mäkká, pokiaľ je treba, zlejeme časť vody (mala by siahať kúsok nad fazuľou) a vyberieme korenie. Osolíme, okoreníme, pridáme ocot, osmaženú cibuľu a zápražku. Premiešame a všetko spoločne krátko povaríme. Nakoniec vmiešame smotanu a necháme prejsť varom. Podľa potreby dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, octom a mletým čiernym korením. Podávame so smaženou klobásou, volským okom, chlebom. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Nedeľa, 22 Február 2009 11:03 |
Ingrediencie 1,5 kg olúpaných zemiakov, 1 l vody, vegeta, mletá červená paprika, soľ, bobkový list, 3 lyžice octu, 2 lyžice hladkej múky, 250 ml šľahačkovej smotany, 2 dcl mlieka Postup Zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme vegetu, soľ, mletú papriku a bobkový list. Necháme zovrieť a varíme do polomäkka. V smotane rozmiešame múku a vlejeme k zemiakom. Premiešame a mliekom doriedime. Nakoniec pridáme ocot.
|
Nedeľa, 15 Február 2009 08:36 |
Ingrediencie 1 kg sušeného hrachu, 1 cibuľa, olej, 2,5 l vody, soľ, 4 lyžice vegety, 4 strúčiky cesnaku Postup Na oleji osmažíme najemno nakrájanú cibuľu. Vsypeme dôkladne prepláchnutý hrach. Prilejeme vodu, vložíme cesnaky v celku, vegetu, soľ a za občastného miešania varíme do mäkka. Po uvarení hrach rozmixujeme ponorným mixérom. Za stáleho miešania povaríme 2-3 minúty. Podávame s faširkami, šunkou, volským okom a pod...
|
Nedeľa, 15 Február 2009 08:34 |
Ingrediencie 1 kg očistenej a olúpanej tekvice, 2 lyžičky soli, 300 ml vody, 1 lyžica octu, 1 plná lyžica nasekaného čerstvého kôpru, 250 ml smotany na varenie, 2 lyžice hladkej múky Postup Očistenú tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle. Posolíme ju 1 lyžičkou soli a necháme krátko postáť. Potom ju vyžmýkame a vložíme do hrnca. Podlejeme ju vodou, pridáme ocot a dusíme do polomäkka na miernom ohni za občastného miešania. Potom pridáme kôpor, dosolíme a dusíme do mäkka. V mištičke si vymiešame smotanu s hladkou múkou a pred koncom varenia ju vlejeme k tekvici. Krátko povaríme. Hotový prívarok podávame s praženou kolásou, volským okom alebo fašírkou.
|
Nedeľa, 15 Február 2009 08:30 |
Ingrediencie biela kapusta, celá rasca, 2x140 g paradajkový pretlak, soľ, hladká múka, podľa potreby sladká smotana Postup Kapustu si narežeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme, pridáme rascu a varíme do mäkka. Keď je kapusta mäkká pridáme pretlak, necháme prevrieť a zahustíme hladkou múkou. Podľa potreby môžeme zjemniť sladkou smotanou. Podávame s faširkou, opečenými kolieskami klobásy...
|
|
|