Kysnuté cesto-sladké
Trdelník na plechu PDF Tlačiť E-mail
Streda, 04 Marec 2009 11:17

Ingrediencie

400 g plohrubej múky, 250 ml mlieka, 2 lyžice rumu, 3 lyžice roztopeného masla,  štipka soli,3 žĺtky, 8 lyžíc cukru, 1 balíček sušeného droždia, na posypanie 200 g orechov, 1 vanilkový cukor, práškový cukor

Postup

Z uvedených surovín, spracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Po vykysnutí na doske posypanej múkou vyvaľkáme plát, ktorý prenesieme na plech a necháme ešte 10 minút vykysnúť. Potom cesto potrieme bielkom a nahusto posypeme posekanými orechami. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 22 minút. Po vybratí z rúry hneď posypeme najprv vanilkovým cukrom a potom nahusto práškovým cukrom.

 


 

 
Zlaté rybky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 04:49

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 60 g cukru, 1/4 l vlažného mlieka, 60 g masla, 1 vajce, štipka soli, nastrúhaná kôra z 1 citróna, 1 žĺtok, niekoľko hrozienok, 2 lyžice práškového cukru, 2-3 lyžice citrónovej šťavy

Postup

Múku preosejeme do misy, uprostred vyhĺbime jamku, rozdrvíme do nej droždie, premiešame s troškou múky, cukru a mlieka a zakryté necháme 15 minút kysnúť. Do vykysnutého kvásku pridáme zvyšný cukor a mlieko, roztopené maslo, vajce soľ, citrónovú kôru a s celým množstvom múky vypracujeme cesto. Necháme ho 30 minút kysnúť. Cesto rozdelíme na 4 časti a vytvarujeme rybky. Papuľku urobíme z dvoch malých guliek a rozšľahaným žĺtkom ich prilepíme k hlave. Na tele rybiek urobíme nástrihy nožnicami, čo budú znázorňovať šupiny. Rybky uložíme na plech vystlaný papierom a necháme ešte 15 minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 210 stupňov. Rybky potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme do zlatista. Práškový cukor vymiešame s citrónom na polevu a urobíme rybkám oči. Prilepíme hrozienko.

 


 

 
Vianočné hviezdy PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 04:29

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 1/4 l vlažného mlieka, 100 g masla, 100 g cukru, 2 žĺtky, 1/2 lyžička soli, nastrúhaná kôra z 1/2 citróna, žĺtok na potretie, kandizované ovocie, orechy, hrozienka

Postup

Múku preosejeme do misy, rozdrobíme do nej droždie, premiešame s trochou mlieka a múky. Zakrytý kvások necháme 15 minút kysnúť. Roztopíme maslo, pridáme cukor, žĺtky, soľ, nastrúhanú kôru, spolu so zvyšným mliekom pridáme do kvásku a s celým množstvom múky vypracujeme na kysnuté cesto. Necháme 30 minút kysnúť. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme hviezdy. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rožšľahaným žĺtkom a ozdobíme orechami, kandizovaným ovocím a prepláchnutými hrozienkami. Pečieme pri teplote 210 stupňov do zlatista.

 


 

 
Trdelník PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 04:27

Ingrediencie

200 ml mlieka, 100 ml vody, 1 čerstvé droždie, 1 lyžica cukru, 500 g hladkej múky, 1 vajíčko, 3 lyžice oleja, na posypanie kryštálový cukor, nasekané vlašské orechy, vajíčko na potretie

 Postup

Cesto si vypracujeme klasickým spôsobom alebo necháme vypracovať v pekárni. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a narežeme na pásiky široké asi 3 cm. Cesto namotávame na ohňovzdorné valčeky na kremole tak, aby sa jemne prekrývalo. Namotaný trdelník potrieme rozšľahaným vajíčkom a obalíme ho v miske v ktorej sme zmiešali  kryštálovy cukor a orechy. Pečieme pri teplote 200 stupňov do ružova.

 


 

 
Vianočka PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 04:24

Ingrediencie

600 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 160 g masla, 3 vanilkové cukre, 200 g kryštálového cukru, 1 kocka droždia, 200 ml mlieka, 3 vajcia, 3 žĺtka, trocha soli, citrónová kôra z jedného citróna, hrozienka

Postup

Z cukru, teplého mlieka a droždia si pripravíme kvások. Do misy preosejeme múku, osolíme, pridáme kôru, vanilkový cukor, žĺtky, vajíčka a teplé mlieko. Prilejeme kvások, hrozienka a vypracujeme vláčne husté cesto. Podľa potreby pridáme múku. Necháme nakysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí a upletieme vianočku. Necháme ešte nakysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme hrozienkami a orechami. Pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista. Vychladenú posypeme práškovým cukrom.

 


 

 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 7 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Kôprová omáčka s pečenými zemiakmi

Ingrediencie zväzok čerstvého kôpru, 200 ml sójovej...

Štedrá kysnutá bábovka

Ingrediencie cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml...

Slimáky s nutellou

Ingrediencie 250 ml mlieka, 1 žĺtok, štipka soli,...

Zapekané špagety

Ingrediencie 600 g špagiet, 1 kg hovädzieho mletého...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist