Kysnuté cesto-sladké
Jablkovo - hrozienkový bochník PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Apríl 2011 07:01

Ingrediencie

1 kocka čerstvého droždia, 3/4 hrnčeka horúcej vody, 1 lyžica cukru, 2 vajcia - rozšľaháme a trochu si necháme na potretie bochníka, 1/4 hrnčeka medu, 1/4 hrnčeka oleja, 1 lyžička soli, 3/4 hrnčeka strúhaných jabĺk, 3/4 hrnčeka hrozienok, 6 hrnčekov hladkej múky

Postup

Z uvedených surovín si vypracujeme klasické kysnuté cesto (môžeme použiť domácu pekárničku). Z vykysnutého cesta si vytvoríme bochníček. Natrieme ho zvyšným vajíčkom a pečieme ho pri teplote 190 stupňov cca 35-40 minút. Podľa potreby. Podávame ako sladké pečivo natreté maslom, medom...

 


 
Buchty s marmeládou PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 21 November 2010 16:42

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 60 g masla, 2 žĺtky, 1/4 l mlieka na cesto, maslo na vymazanie pekáča, 50 g cukru, 20 g droždia, mlieko na kvások, štipka soli, citrónová kôra, marmeláda

Postup

Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vlažné mlieko, trocha múky, zľahka premiešame a necháme vykysnúť. Do misy vysypeme múku, vlejeme vykysnutý kvások, pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru, soľ, rozohriaté maslo, žĺtky a mlieko. Všetko spoločne vymiešame na hladké nelepivé cesto, dáme ho na teplé miesto, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske vykysnuté cesto rozdelíme na 16-20 dielov, ktoré jemne sploštíme, naplníme marmeládou a vytvarujeme buchty. Pekáč potrieme maslom, do ktorého naskladáme buchty. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Bodkovaný koláč PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 09 August 2010 05:53

Ingrediencie

cesto: 400 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 200 ml mlieka, 60 g krupicového cukru, 2 žĺtky, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, štipka soli, nastrúhaná kôra z polovice citróna, 80 g oleja, 1 vajce na potretie

maková plnka: 200 ml mlieka, 50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice detskej krupice

tvarohová plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vajce, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 2 lyžice vanilkového pudingového prášku

plnka zo slivkového lekváru: 150 g slivkový lekvár, 50 ml rumu, 1/2 lyžičky mletej škorice

Postup

Najskôr si pripravíme plnky.

Maková plnka: Mlieko s cukrom dáme zovrieť a pridáme najemno zomletý mak s krupicou. Varíme asi 2 minúty a potom dáme vychladnúť.

Tvarohová plnka: Tvaroh zmiešame s cukrami, vajcom kôrou a pudingovým práškom.

Lekvárová plnka: Lekvár dobre premiešame s rumom a škoricou.

Z ingrediencií na cesto si pripravíme klasické kysnuté cesto.  Po nakysnutí cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Okraj potrieme rozšľahaným vajíčkom. Celé cesto rovnomerne potrieme tvarohovou plnkou. Striedavo makovou a slivkovou plnkou robíme tesne vedľa seba lyžičkou malé kôpky. Pečieme pri teplote 180-190 stupňov asi 30 minút. 

 

 
 


 

 
Medové pečivo PDF Tlačiť E-mail
Streda, 02 Jún 2010 11:38

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 300 ml mlieka, 5 lyžíc medu, 25 g čerstvého droždia, 2 žĺtky, 2 lyžice masla, troška citrónovej kôry, 1 vajíčko na potretie

Postup

Zo surovín vypracujeme klasické kysnuté cesto. Po vykysnutí preložíme na dosku a z cesta vytvoríme 12 bochníčkov. Z každej časti si sformujeme rohlíčky, žemličky, uzlíčky.... Necháme na plechu vystlaný papierom na pečenie podkysnúť, potrieme vymiešaným vajíčkom a posypeme celým makom.

 

 

 

 
Tvarohové šatôčky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 18 Apríl 2010 14:37

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 1/2 hrnčeka cukru, 1 vanilkový cukor, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 1/2 kocky droždia, 50 g Hery

náplň: 250 g mäkkého tvarohu, 1 vanilkový pudingový prášok, cukor podľa chuti, citrónová kôra - všetko spolu vymiešame

ďalej: vajíčko na potretie, práškový cukor na posypanie

Postup

Cesto vypracujeme klasickým spôsobom. Po vykysnutí rozvaľkáme na placku hrubú asi 1 cm, z ktorej nakrájame rovnaké štvorce. Štvorce plníme náplňou, protiľahlé rožteky spojíme k sebe. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. 

zdroj:www.mimibazar.cz

 


 

 

 
Orechový závin PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 09 Apríl 2010 19:18

Ingrediencie

450 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 180 g masla, 2 žĺtky, 30 g cukru, 150 ml mlieka, trošku soli

plnka: 150 g orechov, 100 g cukru, citrónová kôra, škorica

na potretie: 1 vajíčko

Postup

Do múky pridáme maslo, soľ, vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, cukor a žĺtky. Dobre vypracované cesto rozdelíme na dve časti a prikryté necháme vykysnúť. Nakysnuté cesto  vyvaľkáme na obdĺžniky, potrieme plnkou, zľahka stočíme, dáme na plech, potrieme vyšľahaným vajcom  a necháme ešte trochu kysnúť. Potom znova potrieme a odložíme na chladné miesto. Po zaschnutí vajca na povrchu dáme závin piecť pri teplote 180 stupňov. Plnku pripravíme tak, že cukor zalejeme decilitrom vody a dáme variť. Po zovretí nasypeme pomleté orechy, postrúhanú citrónovú kôru, škoricu, premiešame a necháme vychladnúť.
 

 
 
Motýle PDF Tlačiť E-mail
Streda, 07 Apríl 2010 16:43

Ingrediencie

900 g hladkej múky, 1 kocka droždia, 1 lyžička soli, 150 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 560 ml mlieka, 60 g rozpusteného mlieka

plnka: 150 g mletého maku, 150 g mletých orechov, cukor podľa chuti

potretie: 1 vajíčko, kryštálový cukor na posypanie

Postup

Z uvedených surovín pripravíme klasické kysnuté cesto. Cesto rozdelíme na menšie rovnaké časti z ktorých vytvoríme malé bochníčky. Každý bochníček vyvaľkáme na kruh o priemere cca 20 cm a potrieme  olejom. Na rozvaľkaný kruh nasypeme plnku a zvinieme ako palacinku. Konce zvinutého cesta prehneme na spodok. Kuchynskými nožnicami zastrihneme konce , tak aby sme v prostriedku asi 1 cm neprestrihli. Zastrihnuté konce vytočíme smerom von a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlastista.

plnka: V jednej miske si premiešame mak s cukrom podľa chuti a v druhej miske mleté orechy s cukrom. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 

 


 

 

 
Honzové buchty PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 29 Marec 2010 19:29

Ingrediencie

600 g hladkej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 100 g cukru krupica, 250 ml vlažného mlieka, 3 žĺtky, 100 ml oleja, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička soli

Postup

Všetky ingrediencie vymiešame v hladké nelepivé cesto, ktoré necháme  prikryté vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré plníme podľa chuti makom, marmeládou, tvarohom... Vyformujeme buchtičky a vložíme ich do vymasteného pekáča. Necháme asi 30 minút podkysnúť. Povrch a boky buchiet potrieme olejom a pečieme pri teplote 190 stupňov.


 
 
 
 
Orechové žemle PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 26 Marec 2010 05:57

Ingrediencie

250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1 lyžička citrónovej kôry, 1 lyžička soli, 30 g čerstvého droždia, 30 g cukru krupica, 40 g masla, 250 ml mlieka, hrsť nasekaných orechov, 2 vajcia, 1 vajce na potretie, orechy na posypanie

Postup

Z uvedených surovín pripravíme klasické kysnuté cesto. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme žemle, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť.  Žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme nasekanými orechami a pečieme pri teplote 190 stupňov.

 


 

 

 
Orechový veniec PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 25 Marec 2010 06:02

Ingrediencie

400 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 3 lyžice cukru, 4 lyžice roztopeného masla, 2 žĺtky, 150 ml mlieka, 1 vajíčko na potretie

plnka: 100 g posekaných orechov, 50 g hrozienok, 2 lyžice strúhanej čokolády, 1 lyžica rumu, 4 lyžice medu

Postup

Cesto vypracujeme klasickým spôsobom. Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame všetky suroviny. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme plnkou a zvinieme do rolády. Konce spojíme vytvoríme veniec, ktorý potrieme rozšľahaným vajíčkom. Kuchynskými nožnicami veniec nastriháme asi do 2/3  asi 1 1/2 cm od seba. Veniec pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 


 

 
Helenské rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 22 Marec 2010 05:20

Ingrediencie

1 kg hladkej múky, 150 g masla, 100 g masti, 200 g cukru krupica, 1 lyžička soli, kôra z jedného citróna, 50 g droždia, 500 ml mlieka, 1 vajce na potierania

náplň: nutela, strúhaná čokoláda, kokos.......

rozvar: 150 ml vody, 3 sáčky vanilkového cukru

Postup

Do misy nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo a masť a rukami poriadne rozžmolíme. Pridáme soľ, kôru, cukor, premiešame a v prostriedku vytvoríme jamku. Rozdrobíme do nej droždie, zalejem trochou teplého mlieka, misu prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások. Zamiešame, pridáme zvyšné mlieko a dôkladne vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Z cesta oddeľujeme kúsky, z ktorých tvoríme bochníčky a necháme pod utierkou asi 10 minút podkysnúť.

Potom valčekom, každý bochník rozvaľkáme na dlhý ovál, potrieme náplňou a zrolujeme do rohlíčka. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov.

Počas pečenia zvaríme vodu s cukrom. Po vybratí plechu z rúry hneď každý rohlíček potrieme rozvarom.  

zdroj: televízny program Kluci v akcii

 

 

 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 4 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Paradajková bábovka

Ingrediencie 100 g hladkej múky, 100 g špaldovej...

Perník z pekárne

Ingrediencie 250 ml mlieka, 1 vajce, 10 lyžíc oleja,...

Banánová bábovka s čokoládou

Ingrediencie 4 banány, 350 g polohrubej múky, 250...

Cuketové placky na plechu

Ingrediencie 2 cukety, 2 vajcia, 150 g tvrdého syra,...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist