Štvrtok, 22 Október 2020 14:21 |
Ingrediencie
cesto: 500 g hladkej múky, štipka soli, 250 g masla, 2 vajcia, 42 g čerstvého droždia, 1 lyžica práškového cukru, 8 lyžíc mlieka
plnka: 300 ml mlieka, 250 g mletého maku, 3 lyžice práškového cukru, strúhaná kôra z jedného citróna, 1/2 lyžičky mletej škorice, 1 lyžica pikantného džemu
1 vajíčko na potretie
Postup
Na doske preosejeme múku, do nej urobíme jamku, pridáme soľ, nakrájané mäkké maslo, a vajíčka. Na to rozdrobíme droždie, zasypeme cukrom a postupne pridávame mlieko. Všetko prepracujeme na cesto.
Netreba nechávať cesto vykysnúť a hneď ho rozdelíme na 6 dielov. Z každého vyvaľkáme na pomúčenej doske kruh, ktorý radielkom rozrežeme na 8 častí.
Mlieko na plnku prevaríme, pridáme mak premiešame. Po vypnutí postupne vmiešame ostatné suroviny.
Na širšiu stranu všetkých trojuholníkov, lyžičkou uložíme trochu náplne a cesto zvinieme do rohlíčka.
Všetky rohlíčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.
Po vychladnutí pocukrujeme.
zdroj: www.pekarnomanie.cz

|
Pondelok, 19 Október 2020 14:31 |
Ingrediencie
500 g špaldovej múky hladkej, 30 g čerstvého droždia, 60 g cukru kryštál, 240 ml vlažného mlieka, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 2 žĺtka, jemne nastrúhaná kôra z citróna, 120 g rozpusteného masla, olej
plnka: 350 g slivkový lekvár, 75 ml rumu, 50 g strúhaného perníka
Postup
Zmiešame múku s cukrami, soľou. Do múky urobíme jamku vlejeme do nej vlažné mlieko, rozdrobíme droždie s lyžičkou cukru a necháme 15 minút kysnúť.
Potom pridáme žĺtka, maslo, citrónovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Necháme pod utierkou hodinu vykysnúť. Po hodine cesto prehnetieme a necháme ešte hodinu kysnúť.
Zmiešame suroviny na plnku. Cesto rozdelíme na 16 kúskov. Každý roztlačíme do prostriedka dáme plnku a zabalíme. Pekáč vytrieme olejom a buchty uložíme vedľa seba.
Každú buchtu potrieme olejom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

|
Pondelok, 23 Marec 2020 08:12 |
Ingrediencie
cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 5 lyžíc cukru krupica, 1 lyžička soli, 1 a 1/2 lyžice oleja, 60 g rozpusteného masla, 1 čerstvé droždie
plnka: 250 g mletého maku, 15 lyžíc práškového cukru, 7 lyžíc rumu, 200 ml teplého mlieka, 1 škoricový cukor, hrsť hrozienok
1 vajíčko na potretie
Postup
Vypracujeme klasické kysnuté cesto buď obyčajne alebo v pekárničke.
Hotové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske. Suroviny na plnku dôkladne vymiešame a natrieme ju na pripravené cesto. Zrolujeme ako roládu.
Roládu nakrájame na cca 5 cm kúsky a ukladáme ich (viď foto) do vymastenej a múkou vysypanej veľkej bábovkovej formy.
Vrch potrieme vyšľahaným vajíčkom a necháme cca 15 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. Vyklopíme po úplnom vychladnutí.


|
Nedeľa, 01 Marec 2020 11:49 |
Ingrediencie
250 ml mlieka, 1 žĺtok, štipka soli, 50 g rozpusteného masla, 50 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 20 g droždia, cca 250 g nutelly
Postup
Všetko okrem nutelly vložíme v uvedenom poradí do pekárne a zapneme program Príprava cesta.
Kysnúť necháme iba pol hodiny, potom pekáreň vypneme a cesto preložíme na pomúčenú dosku.
Rozvaľkáme ho na obdĺžnik hrubý 1 cm. Potrieme nutellou a pevne zrolujeme ako roládu.
Ostrým nožom krájame na kolieska 2 cm hrubé a skladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na plechu necháme dokysnúť cca 15 minút. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Štvrtok, 06 Február 2020 15:56 |
Ingrediencie
cesto: 350 ml mlieka, 1 vajce, 30 g cukru krupica, 100 ml oleja, 1 lyžička octu, 200 g polohrubej múky, 400 g hladkej múky, štipka soli, 25 g čerstvého droždia
plnka: 750 ml mlieka, 2 Zlaté klasy, 80 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 80 g masla
hrozienka
Postup
V osladenom mlieku uvaríme zlatý klas na hustejší puding. Do horúceho pudingu vmiešame maslo. Počas chladnutia pudingu občas metličkou premiešame.
V pekárničke alebo klasickým spôsobom spracujeme jemné kysnuté cesto. Cesto potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na dlhý obdĺžnik a potrieme pudingom. Na puding nasypeme hrozienka.
Cesto zavinieme ako roládu. Nožom nakrájame 2-3 cm kolieska, ktoré poukladáme na papier ne pečenie reznou stranou. Necháme aspoň 10 minút podkysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.
zdroj:bonvivani.sk

|
Streda, 05 Február 2020 16:04 |
Ingrediencie
cesto: 500 g polohrubej múky, štipku soli, 2 lyžice cukru, 1 vajce, 130 g oleja, 200 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia
plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 100 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 vajcia, 3 lyžice vanilkového pudingového prášku
1 vajce na potretie
Postup
Z uvedených surovín pripravíme klasické kysnuté cesto. Necháme vykysnúť.
Tvaroh rozmiešame s vajcom, cukrom, ak je príliš hustý môžeme zriediť smotanou alebo mliekom. Nakoniec vmiešame pudingový prášok.
Nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme polovicou plnky a zvinieme do rolády.
Necháme na plechu ešte podkysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista cca 30 minút.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Sobota, 12 Október 2019 19:02 |
Ingrediencie
cesto: 240 ml mlieka, 2 lyžice cukru, 20 g droždia, 400 g hladkej múky, 3 lyžice oleja, štipka soli, 1 vajce
dovnútra: 2 lyžice rozpusteného masla, 1 sáčok škoricového cukru, hrsť hrozienok, hrsť nahrubo nastrúhaných orechov
1 vajce na potretie
Postup
Do vlažného mlieka nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Prikryjeme a v teple necháme vykysnúť kvások. Do misky nasypeme múku a osolíme. Pridáme vajce, olej, droždie a vareškou vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme v teple vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik silný asi 1 cm. Potrieme rozpustěným maslom, posypeme škoricovým cukrom, hrozienkami, orachami a zviníeme ako roládu. Krájame z nich koliečka 2 - 3 cm silné, reznou stranou kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Každý kúsok potrieme rozšlahaným vajcom. Vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a pečieme asi 15 minút. Vychladnuté slimáky pocukrujeme.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Štvrtok, 18 Apríl 2019 13:39 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, 1 kocka droždia, štipka soli, 2 vajcia, 250 ml mlieka, 12 lyžičiek kryštálového cukru, 150 ml oleja
náplň: 500 g mäkkého tvarohu, 1 žĺtok, hrozienka, cukor podľa chuti
Postup
Do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobíme droždie, prikryjeme pokrievkou a počkáme až vykysne kvások.
Do misy dáme väčšiu časť múky, osolíme, pridáme 2 vajcia, olej a kvások.
Premiešame a za postupného pridávania múky spracujeme pružné, hladké cesto.
Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta lyžicou odkrajujeme kúsky a kladieme na pomúčenú dosku.
Každý kúsok sploštíme rukou, položíme na ňu trochu náplne a 1 alebo 2 hrozienka, zabalíme, zaguľatíme, namočíme v rozšľahanom vajíčku, potom v mrveničke a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, mrveničkou hore.
Upečieme dozlatista.
Náplň: tvaroh zmiešame so žĺtkami a cukrom podľa chuti.
Mrvenička: klasická z hrubej múky, cukru a masla alebo hery.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Nedeľa, 14 Apríl 2019 09:26 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, štipka soli, 100 g kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 150 g masla, 3 žĺtky, 1 kocka čerstvého droždia (42 g), 1 vanilkový cukor, 1 lyžica citrónovej kôry, hrozienka, kandizované ovocie, orechy ....
Postup
Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť, mlieko ohrejeme aby bolo mierne teplé.
Do misy nasypeme múku zmiešanú so soľou.
V múke urobíme jamku. Nalejeme do nej asi polovicu mlieka, pridáme trochu cukru (z odváženého množstva), rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások.
Až kvások vzíde, pridáme do misy zvyšok mlieka a cukru, vanilkový cukor, citrónovú kôru, žĺtky, vlažné maslo a vypracujeme vareškou alebo robotom hladké cesto.
Nakoniec do cesta vmiešame podľa chuti hrozienka, orechy a pod.
Misu s cestom prikryjeme a necháme pol hodinu kysnúť. Formu dôkladne vymažeme masťou alebo maslom a cesto do nej z misy preložíme. Urovnáme ju do roviny, znovu prikryjeme a necháme pol hodiny vykysnúť.
Formu s nakysnutým cestom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi hodinu. Skúšame špajlou.
Upečenú vianočku necháme chvíľu vo forme odpočinúť a potom ju opatrne vyklopíme.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


|
Nedeľa, 14 Apríl 2019 08:34 |
Ingrediencie
cesto: 200 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 1 vajce, 1 lyžička soli, 3 lyžice cukru krupica, 4 lyžice rozpusteného masla, 1/2 čerstvého droždia
na posýpku: 100 g rozpusteného masla, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice mletej škorice, 200 g mletých vlašských orechov, 5 lyžíc kryštálového cukru
Postup
Z uvedených surovín na cesto si pripravíme klasickým spôsobom kysnuté cesto. Ja som použila domácu pekáreň.
Vykysnuté cesto preložíme na jemne múkou vysypanú dosku a z cesta oddeľujeme malé kúsky, ako na dukátové buchtičky.
Na posýpku zmiešame cukre, škoricu a orechy.
Potom každý kúsok cesta namáčame v rozpustenom masle a obalíme v posýpke. Kúsky ukladáme do bábovkovej vymastenej formy. Zvyšnú posýpku nasypeme na vrch cesta vo forme.
Necháme trocha podkysnúť a pečieme pri teplote 190 stupňov. Po jemnom vychladnutí opatrne vyklopíme a odtrhujeme si jednotlivé kúsky.

|
|
|