Kysnuté cesto-sladké
Makovo - tvarohové koláče PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 19 Január 2016 07:03

Ingrediencie

cesto: 30 g droždia, 50 g cukru krupica, 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, štipka soli, 1 vajce, 60 g masla

maková plnka: 300 g mletého maku, 250 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička škorice, rum

tvarohová plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 2 žĺtky, 1 vanilkový puding v prášku, 100 g cukru krupica, 1 lyžička citrónovej kôry

ďalej: marhule, vajce na potretie

Postup

Z droždia, lyžičky cukru, trošky múky a vlažného mlieka pripravíme kvások. V teple ho necháme vykysnúť. Zvyšnú múku zmiešame so soľou, cukrom, vajcom, rozpusteným maslom. Pridáme kvások, zvyšné mlieko a zarobíme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť.

Mak uvaríme s mliekom a oboma druhmi cukru. Odstavíme a dochutíme škoricou a rumom.

Tvaroh rozmiešame so žĺtkami, pudingovým práškom, cukrom a citrónovou kôrou.

Vykysnuté cesto rozdelíme na asi 19 kúskov. Z každého vymodelujeme guľôčku a dnom malého pohára ju spoštíme. Jamku naplníme najprv makom a potom tvarohom. Do stredu každého koláča položíme polovicu marhule, okraje potrieme vyšľahaným vajíčkom. Koláče pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20 minút.

 


 
Jemné buchty PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 16 Január 2016 07:34

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 80 g masla, 60 g cukru krupica, 25 g čerstvého droždia, 1 vajce, 300 - 350 ml mlieka, 1 lyžička soli, 1 vaječný žĺtok, kôra z jedného citróna, lekvár a maslo na potretie

Postup

V miske zmiešame zmäknuté maslo s vajíčkom a žĺtkom. Pridáme cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ trieme aspoň 5 minút. Túto hmotu vylejeme do misky s múkou.  Potom pridáme vykysnutý kvások z droždia, vlažného mlieka a cukru. Cesto dôkladne vymiesime, až začne hádzať bublinky a necháme ho na teplom mieste vykysnúť (približne 1 a 1/2 hodiny). Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, ktoré plníme lekvárom. Pekáč dôkladne potrieme maslom a poukladáme zavinuté buchty. Vrch a boky potrieme rozpusteným maslom a necháme ešte v teple podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 


 
Nutellky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 10 Apríl 2015 13:24

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 100 g rozpusteného masla, 1 vajce, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia

ďalej: 100 g rozpusteného masla, 60 g mletých mandlí, 60 g strúhaného kokosu, 1 lyžička škorice, 30 g práškového cukru, nutella

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto ručne alebo v pekárničke. Necháme vykysnúť.

Z nakysnutého cesta odkrajujeme lyžicou rovnako veľké kúsky, rukou sploštíme, naplníme nutellou, zabalíme a sformujeme do guličky.

Pekáč vymažeme maslom. V miske zmiešame mandle, kokos, cukor a škoricu. Každú guličku vložíme do vlažného masla a obalíme v sypkej zmesi. Skladáme ich do pekáča tesne k sebe.

Chvíľu necháme nakysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 


 
Medový závin s jablkami PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 27 Marec 2015 11:28

Ingrediencie

cesto: 100 g medu, 50 ml smotany na šľahanie, 40 g čerstvého droždia, 300 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička citrónovej kôry, štipka soli, 80 g masla, 1 vajce, 1 žĺtok

plnka: 50 g hrozienok, 2 lyžice rumu, 400 g jabĺk, 40 g strúhanky, 50 g vlašských orechov, 1 škoricový cukor

Postup

Med a smotanu vlejeme do kastrólika. Zvoľna ich zahrievame a miešame, kým sa úplne nespoja. Zmes necháme vychladnúť, potom do nej dôkladne vmiešame rozdrobené droždie.

Múku priemiešame s vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a soľou. Pridáme zmäknuté maslo, vajce, žĺtok a zmes s droždím. Vypracujeme hladké cesto.

Hrozienka necháme napučať v rume. Jablká ošúpeme a nakrájame na jemné plátky. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát (na dĺžku podľa veľkosti formy na srnčí chrbát) a rozprestrieme naň strúhanku a jablká. Posypeme škoricovým cukrom, hrozienkami, nasekanými orechami a všetko zvinieme do závinu.

Závin vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát a asi 30 minút necháme podkysnúť. Potom ho v rúre vyhriatej na 160 stupňov necháme piecť približne 45 minút. Pocukrujeme.

 

 

 
Marhuľový chlebíček s mascarpone PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 04 August 2014 16:10

Ingrediencie

cesto: 30 g čerstvého droždia, 50 g krupicového cukru, 400 g hladkej múky, 125 ml mlieka, štipka soli, 1 vajce, 50 g masla

náplň: 200 g mascarpone, 1 vanilkový cukor, 30 g krupicového cukru, 1/2 vrecka vanilkového pudingu, 100 g sušených marhúľ

ďalej: 1 lyžica masla na potretie chlebíčka, 1 lyžica medu

Postup

Z droždia, lyžičky cukru, lyžice múky a trochy vlažného mlieka necháme vykysnúť kvások. Zvyšnú múku premiešame so soľou, zvyšným cukrom, vajcom, kváskom a rozpusteným maslom. So zvyšným mliekom zarobíme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť.

Mascarpone rozmiešame s obama druhmi cukru, pudingovým práškom a nadrobno nakrájanými marhuľami.

Cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový pás (dĺžka podľa formy) a rozdelíme ho na 3 dlhé pásy. Nanesieme na ne plnku a zvinieme ako roládu. Z prameňov upletieme vrkoč a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej chlebíčkovej formy (viď. foto). Necháme 20 minút podkysnúť a pečieme pri teplote 170-180 stupňov cca 45-50 minút. Horúci chlebíček potrieme maslom rozpusteným s medom.

 

 

 


 
Vanilkové slimáčiky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 19 Júl 2014 11:02

Ingrediencie

cesto: 400 g hladkej múky, 30 g čerstvého droždia, 80 g kryštálového cukru, 125 ml vlažného mlieka, 2 vajcia, 80 g rozpusteného masla,  štipka soli, nastrúhaná kôra z 1 citróna, 1/2 lyžičky mletého kardamómu

plnka: 60 g masla, 75 g nasekaných mandlí, 50 g medu, 2 lyžice smotany na šľahanie

puding: 20 g vanilkového pudingového prášku, 3 lyžice kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 1 žĺtok, práškový cukor na posypanie

Postup

Do misy preosejeme múku. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme rozdrobené droždie, cukor a 6 lyžíc vlažného mlieka. Prikryjeme čistou utierkou a necháme asi 15 minút postáť. Potom pridáme citrónovú kôru, mletý kardamóm a štipku soli. Dôkladne prehnetieme , až vznikne hladké cesto. Prikryté necháme postáť 30 minút.

Pripravíme si plnku: V hrnci rozpustíme maslo. primiešame nasekané mandle, med a smotanu. Privedieme do varu, odstavíme a necháme vychladnúť.

Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme puding. Odstavíme a za občasného miešania vychladíme, potom vmiešame žĺtok.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na veľkosť 40 x 60 cm. Natrieme plnkou. Cesto z dlhšej strany zrolujeme a pokrájame na kolieska hrubé 2 cm. Kolieska rozložíme reznou stranou na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme 10 minút postáť. Potocou lyžice vytlačíme v strede každého kolieska malú jamku, ktorú naplníme vanilkovým pudingom. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

 

 

 
Kysnutá orechová bábovka PDF Tlačiť E-mail
Streda, 05 Február 2014 16:18

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, 100 g rozpusteného masla, 25 g čerstvého droždia, 50 g cukru krupica, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor, štipka soli

plnka: 400 ml mlieka, 200 g práškového cukru, 250 g mletých orechov, 150 g strúhaných piškót, 2 vanilkové cukry, trocha rumu

Postup

Vypracujeme klasickým spôsobom alebo v pekárničke kysnuté cesto. Po vykysnutí na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme plát do tvaru obdĺžnika, na ktoré rovnomerne rozotrieme orechovú plnku a zvinieme do rolády. Preložíme ju do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a necháme podkysnúť. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a upečieme. Ak je vrch bábovky skoro tmavý, prekryjeme alobalom a dopečieme.

Plnka: V menčom hrnci zvaríme mlieko s cukrom a pridáme orechy. Zmes necháme prejsť varom a odstavíme. Potom primiešame mleté piškóty a trochu rumu.

 

 


 
Estonský kringel PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 28 Január 2014 15:24

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 50 g rozpusteného masla, 1 lyžica cukru, 1 lyžička soli, 600 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia

náplň: 10 lyžíc cukru krupica, 3 lyžičky škorice, 100 g mäkkého masla

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme  cesto, ručne alebo v pekárni a necháme vykysnúť. Cukor zmiešame so škoricou. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik cca 1 cm hrubý. Celú plochu natrieme rozpusteným maslom a posypeme zmesou cukru a škorice. Potom obdĺžnik zrolujeme ako roládu.

Ostrým nožom rozrežeme celú roládu po dĺžke na polovicu a tie potom zmotáme dohromady. Z pletenca sformujeme venček a prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte chvíľu podkysnúť a potom vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme cca 20 minút, dozlatista.

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 

 
Maková po babičke PDF Tlačiť E-mail
Streda, 22 Január 2014 12:45

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 2 vrchovaté lyžice kryštálového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 6 lyžíc rozpusteného masla, nastrúhaná polka muškátového orieška, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 30 g čerstvého droždia

plnka: 350 g mletého maku, 11 lyžíc práškového cukru, 5 lyžíc rumu, 2 vrchovaté lyžice medu, 200 ml uvarenej kávy

Postup

Do mierne vlažného mlieka nasypeme cukor, rozdrobíme droždie. Prikryjeme , necháme na teplom mieste vykysnúť. Do misky nasypeme múku, premiešame so soľou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou. Pridáme žĺtok, maslo a kvások. Vareškou dôkladne vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme poriadne vykysnúť. Pomletý mak zmiešame s cukrom, pridáme rum, med, kávu  a vymiešame kašovitú hmotu. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme náplňou a zrolujeme ako roládu. Roládu prenesieme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a konce cez seba preložíme. Bábovku necháme ešte asi pol hodiny podkysnúť vo forme. Pečieme pri teplote 170-180 stupňov doružova cca 50-60 minút. Ak je povrch bábovky veľmi sfarbený prikryjeme alobalom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 
Kokosové osie hniezda PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 02 December 2013 13:01

Ingriediencie

cesto: 400 g hladkej múky, 250 g Hery, 100 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 lyžica cukru, 4 žĺtka

plnka: 4 bielka, 300 g práškového cukru, 1 lyžica octu, štipka soli, 200 g strúhaného kokosu

Postup

Z cesta si pripravíme klasické kysnuté cesto.

Medzitým si pripravíme plnku: vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme ocot, soľ a nakoniec vmiešame kokos. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme na obdĺžnik, ktorý natrieme polovicou plnky. Zvinieme do rolády a pokrájame na kolieska cca 2 cm hrubé. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme práškovým cukrom a pečiemne pri teplote 180 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 
Citrónové žemličky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 08 November 2013 12:40

Ingrediencie

150 ml mlieka, 60 g kryštálového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, štipka soli, 1 vajce, 1 lyžica rumu, 100 g rozpusteného masla, cca 500 g polohrubej múky, 1 kocka (42 g) čerstvého droždia, 1 väčší citrón, 100 g hrozienok

1 vajce na potretie

Postup

Najprv dôkladne umyjeme hrozienka. Vložíme do uzatvárateľnej fľaštičky, zalejeme šťavou z vymačkaného  citróna, uzavrieme a občas potrasieme.

Do pekárni nalejeme mlieko, rum, vajce, vlažné maslo, osolíme, pridáme cukor, kôru z citróna, múku (nie všetko cca 450 g) , droždie a necháme vypracovať cesto. Až je cesto dôkladne premiešame pridáme hrozienka aj so šťavou. Pokiaľ by bolo cesto po zapracovaní hrozienok riedke, pridáme zvyšnú múku. Cesto necháme nakysnúť asi hodinu.

Nakysnuté cesto rozdelíme na 25 kúskov. Z každého vytvarujeme guličku a položíme na plech s papierom na pečenie. Na plechu necháme bochníčky ešte 15 minút podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 1 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Kokosový dezert

Ingrediencie korpus: 2 balíčky kakaových sušienok...

Marhuľová bublanina s mrveničkou

Ingrediencie 500 g polohrubej múky, 400 g práškového...

Orechové koláčiky

Ingrediencie 300 g polohrubej múky, 2 lyžičky prášku...

Špaldové palacinky

Ingrediencie 300 ml mlieka, 200 ml vody, 100 ml oleja,...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist