Kysnuté cesto-sladké
Nutellky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 10 Apríl 2015 13:24

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 100 g rozpusteného masla, 1 vajce, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia

ďalej: 100 g rozpusteného masla, 60 g mletých mandlí, 60 g strúhaného kokosu, 1 lyžička škorice, 30 g práškového cukru, nutella

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto ručne alebo v pekárničke. Necháme vykysnúť.

Z nakysnutého cesta odkrajujeme lyžicou rovnako veľké kúsky, rukou sploštíme, naplníme nutellou, zabalíme a sformujeme do guličky.

Pekáč vymažeme maslom. V miske zmiešame mandle, kokos, cukor a škoricu. Každú guličku vložíme do vlažného masla a obalíme v sypkej zmesi. Skladáme ich do pekáča tesne k sebe.

Chvíľu necháme nakysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 


 
Medový závin s jablkami PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 27 Marec 2015 11:28

Ingrediencie

cesto: 100 g medu, 50 ml smotany na šľahanie, 40 g čerstvého droždia, 300 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička citrónovej kôry, štipka soli, 80 g masla, 1 vajce, 1 žĺtok

plnka: 50 g hrozienok, 2 lyžice rumu, 400 g jabĺk, 40 g strúhanky, 50 g vlašských orechov, 1 škoricový cukor

Postup

Med a smotanu vlejeme do kastrólika. Zvoľna ich zahrievame a miešame, kým sa úplne nespoja. Zmes necháme vychladnúť, potom do nej dôkladne vmiešame rozdrobené droždie.

Múku priemiešame s vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a soľou. Pridáme zmäknuté maslo, vajce, žĺtok a zmes s droždím. Vypracujeme hladké cesto.

Hrozienka necháme napučať v rume. Jablká ošúpeme a nakrájame na jemné plátky. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát (na dĺžku podľa veľkosti formy na srnčí chrbát) a rozprestrieme naň strúhanku a jablká. Posypeme škoricovým cukrom, hrozienkami, nasekanými orechami a všetko zvinieme do závinu.

Závin vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát a asi 30 minút necháme podkysnúť. Potom ho v rúre vyhriatej na 160 stupňov necháme piecť približne 45 minút. Pocukrujeme.

 

 

 
Marhuľový chlebíček s mascarpone PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 04 August 2014 16:10

Ingrediencie

cesto: 30 g čerstvého droždia, 50 g krupicového cukru, 400 g hladkej múky, 125 ml mlieka, štipka soli, 1 vajce, 50 g masla

náplň: 200 g mascarpone, 1 vanilkový cukor, 30 g krupicového cukru, 1/2 vrecka vanilkového pudingu, 100 g sušených marhúľ

ďalej: 1 lyžica masla na potretie chlebíčka, 1 lyžica medu

Postup

Z droždia, lyžičky cukru, lyžice múky a trochy vlažného mlieka necháme vykysnúť kvások. Zvyšnú múku premiešame so soľou, zvyšným cukrom, vajcom, kváskom a rozpusteným maslom. So zvyšným mliekom zarobíme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť.

Mascarpone rozmiešame s obama druhmi cukru, pudingovým práškom a nadrobno nakrájanými marhuľami.

Cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový pás (dĺžka podľa formy) a rozdelíme ho na 3 dlhé pásy. Nanesieme na ne plnku a zvinieme ako roládu. Z prameňov upletieme vrkoč a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej chlebíčkovej formy (viď. foto). Necháme 20 minút podkysnúť a pečieme pri teplote 170-180 stupňov cca 45-50 minút. Horúci chlebíček potrieme maslom rozpusteným s medom.

 

 

 


 
Vanilkové slimáčiky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 19 Júl 2014 11:02

Ingrediencie

cesto: 400 g hladkej múky, 30 g čerstvého droždia, 80 g kryštálového cukru, 125 ml vlažného mlieka, 2 vajcia, 80 g rozpusteného masla,  štipka soli, nastrúhaná kôra z 1 citróna, 1/2 lyžičky mletého kardamómu

plnka: 60 g masla, 75 g nasekaných mandlí, 50 g medu, 2 lyžice smotany na šľahanie

puding: 20 g vanilkového pudingového prášku, 3 lyžice kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 1 žĺtok, práškový cukor na posypanie

Postup

Do misy preosejeme múku. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme rozdrobené droždie, cukor a 6 lyžíc vlažného mlieka. Prikryjeme čistou utierkou a necháme asi 15 minút postáť. Potom pridáme citrónovú kôru, mletý kardamóm a štipku soli. Dôkladne prehnetieme , až vznikne hladké cesto. Prikryté necháme postáť 30 minút.

Pripravíme si plnku: V hrnci rozpustíme maslo. primiešame nasekané mandle, med a smotanu. Privedieme do varu, odstavíme a necháme vychladnúť.

Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme puding. Odstavíme a za občasného miešania vychladíme, potom vmiešame žĺtok.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na veľkosť 40 x 60 cm. Natrieme plnkou. Cesto z dlhšej strany zrolujeme a pokrájame na kolieska hrubé 2 cm. Kolieska rozložíme reznou stranou na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme 10 minút postáť. Potocou lyžice vytlačíme v strede každého kolieska malú jamku, ktorú naplníme vanilkovým pudingom. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

 

 

 
Kysnutá orechová bábovka PDF Tlačiť E-mail
Streda, 05 Február 2014 16:18

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, 100 g rozpusteného masla, 25 g čerstvého droždia, 50 g cukru krupica, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor, štipka soli

plnka: 400 ml mlieka, 200 g práškového cukru, 250 g mletých orechov, 150 g strúhaných piškót, 2 vanilkové cukry, trocha rumu

Postup

Vypracujeme klasickým spôsobom alebo v pekárničke kysnuté cesto. Po vykysnutí na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme plát do tvaru obdĺžnika, na ktoré rovnomerne rozotrieme orechovú plnku a zvinieme do rolády. Preložíme ju do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a necháme podkysnúť. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a upečieme. Ak je vrch bábovky skoro tmavý, prekryjeme alobalom a dopečieme.

Plnka: V menčom hrnci zvaríme mlieko s cukrom a pridáme orechy. Zmes necháme prejsť varom a odstavíme. Potom primiešame mleté piškóty a trochu rumu.

 

 


 
Estonský kringel PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 28 Január 2014 15:24

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 50 g rozpusteného masla, 1 lyžica cukru, 1 lyžička soli, 600 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia

náplň: 10 lyžíc cukru krupica, 3 lyžičky škorice, 100 g mäkkého masla

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme  cesto, ručne alebo v pekárni a necháme vykysnúť. Cukor zmiešame so škoricou. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik cca 1 cm hrubý. Celú plochu natrieme rozpusteným maslom a posypeme zmesou cukru a škorice. Potom obdĺžnik zrolujeme ako roládu.

Ostrým nožom rozrežeme celú roládu po dĺžke na polovicu a tie potom zmotáme dohromady. Z pletenca sformujeme venček a prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte chvíľu podkysnúť a potom vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme cca 20 minút, dozlatista.

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 

 
Maková po babičke PDF Tlačiť E-mail
Streda, 22 Január 2014 12:45

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 2 vrchovaté lyžice kryštálového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 6 lyžíc rozpusteného masla, nastrúhaná polka muškátového orieška, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 30 g čerstvého droždia

plnka: 350 g mletého maku, 11 lyžíc práškového cukru, 5 lyžíc rumu, 2 vrchovaté lyžice medu, 200 ml uvarenej kávy

Postup

Do mierne vlažného mlieka nasypeme cukor, rozdrobíme droždie. Prikryjeme , necháme na teplom mieste vykysnúť. Do misky nasypeme múku, premiešame so soľou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou. Pridáme žĺtok, maslo a kvások. Vareškou dôkladne vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme poriadne vykysnúť. Pomletý mak zmiešame s cukrom, pridáme rum, med, kávu  a vymiešame kašovitú hmotu. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme náplňou a zrolujeme ako roládu. Roládu prenesieme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a konce cez seba preložíme. Bábovku necháme ešte asi pol hodiny podkysnúť vo forme. Pečieme pri teplote 170-180 stupňov doružova cca 50-60 minút. Ak je povrch bábovky veľmi sfarbený prikryjeme alobalom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 
Kokosové osie hniezda PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 02 December 2013 13:01

Ingriediencie

cesto: 400 g hladkej múky, 250 g Hery, 100 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 lyžica cukru, 4 žĺtka

plnka: 4 bielka, 300 g práškového cukru, 1 lyžica octu, štipka soli, 200 g strúhaného kokosu

Postup

Z cesta si pripravíme klasické kysnuté cesto.

Medzitým si pripravíme plnku: vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme ocot, soľ a nakoniec vmiešame kokos. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme na obdĺžnik, ktorý natrieme polovicou plnky. Zvinieme do rolády a pokrájame na kolieska cca 2 cm hrubé. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme práškovým cukrom a pečiemne pri teplote 180 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 
Citrónové žemličky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 08 November 2013 12:40

Ingrediencie

150 ml mlieka, 60 g kryštálového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, štipka soli, 1 vajce, 1 lyžica rumu, 100 g rozpusteného masla, cca 500 g polohrubej múky, 1 kocka (42 g) čerstvého droždia, 1 väčší citrón, 100 g hrozienok

1 vajce na potretie

Postup

Najprv dôkladne umyjeme hrozienka. Vložíme do uzatvárateľnej fľaštičky, zalejeme šťavou z vymačkaného  citróna, uzavrieme a občas potrasieme.

Do pekárni nalejeme mlieko, rum, vajce, vlažné maslo, osolíme, pridáme cukor, kôru z citróna, múku (nie všetko cca 450 g) , droždie a necháme vypracovať cesto. Až je cesto dôkladne premiešame pridáme hrozienka aj so šťavou. Pokiaľ by bolo cesto po zapracovaní hrozienok riedke, pridáme zvyšnú múku. Cesto necháme nakysnúť asi hodinu.

Nakysnuté cesto rozdelíme na 25 kúskov. Z každého vytvarujeme guličku a položíme na plech s papierom na pečenie. Na plechu necháme bochníčky ešte 15 minút podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Pečené pěry PDF Tlačiť E-mail
Streda, 25 September 2013 03:44

Ingrediencie

cesto: 500 g hrubej múky, štipka soli, 3 lyžice cukru, 2 vajcia, 250 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia

ďalej: cca 300 ml mlieka na zalievanie, maslo na potieranie knedlíkov a vymazanie pekáča, lekvár, práškový cukor na posypanie

Postup

Z uvedených surovín si pripravíme cesto buď v pekárni alebo ručne. Necháme vykysnúť.

Z vykysnutého cesta si rozdelíme približne 16 rovnakých kúskov. Každý kúsok trochu sploštíme, naplníme lekvárom. Dobre uzavrieme a vytvarujeme guľu. Pekáč dôkladne vymastíme maslom. Knedlíky naskladáme do pekáča, každý potrieme rozpusteným maslom.

Nakoniec pěry zalejeme vriacim mliekom asi do troch štvrtín ich výšky a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme zakryté asi 15 - 20 minút, pokiaľ nevsiaknú mlieko. Potom odkryjeme a pečieme do zlatista asi 10-15 minút.

Hotové posypeme práškovým cukrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 

 
Plnený pletenec PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 07 Marec 2013 07:19

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia, 50 g cukru krupica, 150 ml mlieka, 100 g kyslej smotany, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 100 g Hery, 1 vajce na potretie

orechová plnka: 100 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 100 g vlašských orechov, 50 g hrozienok, 50 g detských okrúhlych piškót

kokosová plnka: 150 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 100 g strúhaného kokosu, 20 g kandizovanej citrónovej kôry, 50 g okrúhlych piškót

Postup

Múku preosejeme do misy a uprostred urobíme jamku. Do nej rozdrobíme droždie, posypeme lyžičkou cukru a zalejeme polovicou vlažného mlieka. Kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Pridáme zvyšok cukru, vlažného mlieka, kyslú smotanu, vajce, vanilkový cukor a štipku soli. Krátko premiešame a nakoniec vlejeme roztopený vlažný tuk. Dobre vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 20 minút. Potom znovu premiesime a necháme kysnúť ďalších 20 minút.

orechová plnka: Mlieko uvaríme s cukrom, pridáme mleté orechy a krátko povaríme. Dáme mierne vychladnúť, vmiešame hrozienka a najemno nastrúhané piškóty.

kokosová plnka: príprava je podobná ako pri orechovej plnke. Mlieko uvaríme s cukrom, pridáme kokos a krátko povaríme. Dáme mierne vychladnúť, vmiešame kandizovanú kôru a najemno nastrúhané piškóty.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát 20 x 40 cm a v polovici prekrojíme na dva pásy (10 x 40 cm). Do stredu prvého dáme pozdĺžne pás orechovej plnky, kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dobre k sebe pritlačíme. Do stredu druhého dáme rovnakým spôsobom kokosovú plnku, aj tu okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dobre pritlačíme. Dva pramene spletieme do vrkoča, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, stočíme do venca a na teplom mieste necháme kysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Potom teplotu znížime a dopekáme pri teplote 160 stupňov ďalších 20 minút. Po upečení preložíme na kovovú mriežku, dáme vychladnúť a zľahka pocukrujeme.

 

 

 


 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 1 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Hrnčekový koláč s mrveničkou

Ingrediencie 3 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček...

Sekaná s kečupom

Ingrediencie 1 kg mletého bravčového pliecka, 2...

Cheesecake z lučiny

Ingrediencie cesto: 200 g sušienok ( Be - Be, Indiánky...

Kalerábovo - chlebové placky

Ingrediencie 3 kaleráby, 1/2 nakrájaného chleba,...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist