Kysnuté cesto-sladké
Škoricovo-orechové slimáky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 12 Október 2019 19:02

Ingrediencie

cesto: 240 ml mlieka, 2 lyžice cukru, 20 g droždia, 400 g hladkej múky, 3 lyžice oleja, štipka soli, 1 vajce

dovnútra: 2 lyžice rozpusteného masla, 1 sáčok škoricového cukru, hrsť hrozienok, hrsť nahrubo nastrúhaných orechov

1 vajce na potretie

Postup

Do vlažného mlieka nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Prikryjeme a v teple necháme vykysnúť kvások. Do misky nasypeme múku a osolíme. Pridáme vajce, olej, droždie a vareškou vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme v teple vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik silný asi 1 cm. Potrieme rozpustěným maslom, posypeme škoricovým cukrom, hrozienkami, orachami a zviníeme ako roládu. Krájame z nich koliečka 2 - 3 cm silné,  reznou stranou kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.  Každý kúsok potrieme rozšlahaným vajcom. Vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a pečieme asi 15 minút. Vychladnuté slimáky pocukrujeme.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Tvarohové koláčiky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 18 Apríl 2019 13:39

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 1 kocka droždia, štipka soli, 2 vajcia, 250 ml mlieka, 12 lyžičiek kryštálového cukru, 150 ml oleja

náplň: 500 g mäkkého tvarohu, 1 žĺtok, hrozienka, cukor podľa chuti

Postup

Do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobíme droždie, prikryjeme pokrievkou a počkáme až vykysne kvások.

Do misy dáme väčšiu časť múky, osolíme, pridáme 2 vajcia, olej a kvások.

Premiešame a za postupného pridávania múky spracujeme pružné, hladké cesto.

Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta lyžicou odkrajujeme kúsky a kladieme na pomúčenú dosku.

Každý kúsok sploštíme rukou, položíme na ňu trochu náplne a 1 alebo 2 hrozienka, zabalíme, zaguľatíme, namočíme v rozšľahanom vajíčku, potom v mrveničke a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, mrveničkou hore.

Upečieme dozlatista.

Náplň: tvaroh zmiešame so žĺtkami a cukrom podľa chuti.

Mrvenička: klasická z hrubej múky, cukru a masla alebo hery.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Vianočka z formy podruhé PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 14 Apríl 2019 09:26

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, štipka soli, 100 g kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 150 g masla, 3 žĺtky, 1 kocka čerstvého droždia (42 g), 1 vanilkový cukor, 1 lyžica citrónovej kôry, hrozienka, kandizované ovocie, orechy ....

Postup

Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť, mlieko ohrejeme aby bolo mierne teplé.

Do misy nasypeme múku zmiešanú so soľou.

V múke urobíme jamku. Nalejeme do nej asi polovicu mlieka, pridáme trochu cukru (z odváženého množstva), rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások.

Až kvások vzíde, pridáme do misy zvyšok mlieka a cukru, vanilkový cukor, citrónovú kôru, žĺtky, vlažné maslo a vypracujeme vareškou alebo robotom hladké cesto.

Nakoniec do cesta vmiešame podľa chuti hrozienka, orechy a pod.

Misu s cestom prikryjeme a necháme pol hodinu kysnúť. Formu dôkladne vymažeme masťou alebo maslom a cesto do nej z misy preložíme. Urovnáme ju do roviny, znovu prikryjeme a necháme pol hodiny vykysnúť.

Formu s nakysnutým cestom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi hodinu. Skúšame špajlou.

Upečenú vianočku necháme chvíľu vo forme odpočinúť a potom ju opatrne vyklopíme.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Škoricová dobrota PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 14 Apríl 2019 08:34

Ingrediencie

cesto: 200 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 1 vajce, 1 lyžička soli, 3 lyžice cukru krupica, 4 lyžice rozpusteného masla, 1/2 čerstvého droždia

na posýpku: 100 g rozpusteného masla, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice mletej škorice, 200 g mletých vlašských orechov, 5 lyžíc kryštálového cukru

Postup

Z uvedených surovín na cesto si pripravíme klasickým spôsobom kysnuté cesto. Ja som použila domácu pekáreň.

Vykysnuté cesto preložíme na jemne múkou vysypanú dosku a z cesta oddeľujeme malé kúsky, ako na dukátové buchtičky.

Na posýpku zmiešame cukre, škoricu a orechy.

Potom každý kúsok cesta namáčame v rozpustenom masle a obalíme v posýpke. Kúsky ukladáme do bábovkovej vymastenej formy. Zvyšnú posýpku nasypeme na vrch cesta vo forme.

Necháme trocha podkysnúť a pečieme pri teplote 190 stupňov. Po jemnom vychladnutí opatrne vyklopíme a odtrhujeme si jednotlivé kúsky.

 


 
Vianočka z formy PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 25 Január 2019 14:22

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, štipka soli, 100 g kryštálový cukor, 1 vanilkový cukor, 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry, 200 ml mlieka, 100 g masla, 3 žĺtky, 2 lyžice rumu, 35 g čerstvého droždia, podľa chuti hrozienka, kandizované ovocie, orechy...

Postup

Z uvedených surovín pripravíme klasické kysnuté nelepivé cesto. Cesto necháme nakysnúť asi hodinu a pol.

Potom do neho zapracujeme hrozienka, ovocie, orechy čo máme radi. Cesto vložíme do formy dôkladne vymazanej masťou, pritlačíme k okrajom, uprostred necháme priehlbinu.

Znovu necháme asi hodinu kysnúť. Formu s nakysnutým cestom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi hodinu. Po upečení necháme vianočku vo forme 10-15 minút odpočinúť, potom vyklopíme a necháme vychladnúť.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Bábovka čokoládová s orieškami PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 27 Január 2018 13:26

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 50 g cukru krupica, 2 vajcia, 100 g rozpusteného masla, štipka soli, 200 ml mlieka, 42 g čerstvého droždia, štipka strúhaného muškátového orieška

náplň: 200 g pomletých lieskových orieškov, 200 g strúhanej čokolády, 100 g práškového cukru, štipka škorice, 3 vajíčka

Postup

Do mierne teplého mlieka nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Prikryjeme a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. V miske zmiešame múku so soľou a muškátovým orieškom. Pridáme rozpustené maslo, vajce, vykysnutý kvások a vypracujeme hladké vláčne cesto. Necháme nakysnúť.

Náplň pripravíme dôkladným premiešaním všetkých surovín. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme polovicou náplne. Zmotáme, obe "rolády" spletieme dohromady a prenesieme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Vo forme necháme ešte 20 minút kysnúť. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 50 minút. Toto množstvo je na veľkú bábovku.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Makovo - tvarohové koláče PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 19 Január 2016 07:03

Ingrediencie

cesto: 30 g droždia, 50 g cukru krupica, 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, štipka soli, 1 vajce, 60 g masla

maková plnka: 300 g mletého maku, 250 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička škorice, rum

tvarohová plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 2 žĺtky, 1 vanilkový puding v prášku, 100 g cukru krupica, 1 lyžička citrónovej kôry

ďalej: marhule, vajce na potretie

Postup

Z droždia, lyžičky cukru, trošky múky a vlažného mlieka pripravíme kvások. V teple ho necháme vykysnúť. Zvyšnú múku zmiešame so soľou, cukrom, vajcom, rozpusteným maslom. Pridáme kvások, zvyšné mlieko a zarobíme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť.

Mak uvaríme s mliekom a oboma druhmi cukru. Odstavíme a dochutíme škoricou a rumom.

Tvaroh rozmiešame so žĺtkami, pudingovým práškom, cukrom a citrónovou kôrou.

Vykysnuté cesto rozdelíme na asi 19 kúskov. Z každého vymodelujeme guľôčku a dnom malého pohára ju spoštíme. Jamku naplníme najprv makom a potom tvarohom. Do stredu každého koláča položíme polovicu marhule, okraje potrieme vyšľahaným vajíčkom. Koláče pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20 minút.

 


 
Jemné buchty PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 16 Január 2016 07:34

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 80 g masla, 60 g cukru krupica, 25 g čerstvého droždia, 1 vajce, 300 - 350 ml mlieka, 1 lyžička soli, 1 vaječný žĺtok, kôra z jedného citróna, lekvár a maslo na potretie

Postup

V miske zmiešame zmäknuté maslo s vajíčkom a žĺtkom. Pridáme cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ trieme aspoň 5 minút. Túto hmotu vylejeme do misky s múkou.  Potom pridáme vykysnutý kvások z droždia, vlažného mlieka a cukru. Cesto dôkladne vymiesime, až začne hádzať bublinky a necháme ho na teplom mieste vykysnúť (približne 1 a 1/2 hodiny). Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, ktoré plníme lekvárom. Pekáč dôkladne potrieme maslom a poukladáme zavinuté buchty. Vrch a boky potrieme rozpusteným maslom a necháme ešte v teple podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 


 
Nutellky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 10 Apríl 2015 13:24

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 100 g rozpusteného masla, 1 vajce, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia

ďalej: 100 g rozpusteného masla, 60 g mletých mandlí, 60 g strúhaného kokosu, 1 lyžička škorice, 30 g práškového cukru, nutella

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto ručne alebo v pekárničke. Necháme vykysnúť.

Z nakysnutého cesta odkrajujeme lyžicou rovnako veľké kúsky, rukou sploštíme, naplníme nutellou, zabalíme a sformujeme do guličky.

Pekáč vymažeme maslom. V miske zmiešame mandle, kokos, cukor a škoricu. Každú guličku vložíme do vlažného masla a obalíme v sypkej zmesi. Skladáme ich do pekáča tesne k sebe.

Chvíľu necháme nakysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 


 
Medový závin s jablkami PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 27 Marec 2015 11:28

Ingrediencie

cesto: 100 g medu, 50 ml smotany na šľahanie, 40 g čerstvého droždia, 300 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička citrónovej kôry, štipka soli, 80 g masla, 1 vajce, 1 žĺtok

plnka: 50 g hrozienok, 2 lyžice rumu, 400 g jabĺk, 40 g strúhanky, 50 g vlašských orechov, 1 škoricový cukor

Postup

Med a smotanu vlejeme do kastrólika. Zvoľna ich zahrievame a miešame, kým sa úplne nespoja. Zmes necháme vychladnúť, potom do nej dôkladne vmiešame rozdrobené droždie.

Múku priemiešame s vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a soľou. Pridáme zmäknuté maslo, vajce, žĺtok a zmes s droždím. Vypracujeme hladké cesto.

Hrozienka necháme napučať v rume. Jablká ošúpeme a nakrájame na jemné plátky. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát (na dĺžku podľa veľkosti formy na srnčí chrbát) a rozprestrieme naň strúhanku a jablká. Posypeme škoricovým cukrom, hrozienkami, nasekanými orechami a všetko zvinieme do závinu.

Závin vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát a asi 30 minút necháme podkysnúť. Potom ho v rúre vyhriatej na 160 stupňov necháme piecť približne 45 minút. Pocukrujeme.

 

 

 
Marhuľový chlebíček s mascarpone PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 04 August 2014 16:10

Ingrediencie

cesto: 30 g čerstvého droždia, 50 g krupicového cukru, 400 g hladkej múky, 125 ml mlieka, štipka soli, 1 vajce, 50 g masla

náplň: 200 g mascarpone, 1 vanilkový cukor, 30 g krupicového cukru, 1/2 vrecka vanilkového pudingu, 100 g sušených marhúľ

ďalej: 1 lyžica masla na potretie chlebíčka, 1 lyžica medu

Postup

Z droždia, lyžičky cukru, lyžice múky a trochy vlažného mlieka necháme vykysnúť kvások. Zvyšnú múku premiešame so soľou, zvyšným cukrom, vajcom, kváskom a rozpusteným maslom. So zvyšným mliekom zarobíme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť.

Mascarpone rozmiešame s obama druhmi cukru, pudingovým práškom a nadrobno nakrájanými marhuľami.

Cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový pás (dĺžka podľa formy) a rozdelíme ho na 3 dlhé pásy. Nanesieme na ne plnku a zvinieme ako roládu. Z prameňov upletieme vrkoč a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej chlebíčkovej formy (viď. foto). Necháme 20 minút podkysnúť a pečieme pri teplote 170-180 stupňov cca 45-50 minút. Horúci chlebíček potrieme maslom rozpusteným s medom.

 

 

 


 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 1 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Rumová bábovka dvojfarebná

Ingrediencie 4 vajcia, štipka soli, 250 g kryštálového...

Mrveničkový koláč s jablkami

Ingrediencie 300 g polohrubej múky, 3 lyžičky prášku...

Cícerové rizoto s pšenom

Ingrediencie 1 šálku nevareného pšena, bielu časť...

Pečená hliva ustricová

Ingrediencie 1 balenie hlivy ustricovej, 4 červené...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist