Kysnuté cesto-sladké
Kysnutá orechová bábovka PDF Tlačiť E-mail
Streda, 05 Február 2014 16:18

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, 100 g rozpusteného masla, 25 g čerstvého droždia, 50 g cukru krupica, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor, štipka soli

plnka: 400 ml mlieka, 200 g práškového cukru, 250 g mletých orechov, 150 g strúhaných piškót, 2 vanilkové cukry, trocha rumu

Postup

Vypracujeme klasickým spôsobom alebo v pekárničke kysnuté cesto. Po vykysnutí na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme plát do tvaru obdĺžnika, na ktoré rovnomerne rozotrieme orechovú plnku a zvinieme do rolády. Preložíme ju do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a necháme podkysnúť. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a upečieme. Ak je vrch bábovky skoro tmavý, prekryjeme alobalom a dopečieme.

Plnka: V menčom hrnci zvaríme mlieko s cukrom a pridáme orechy. Zmes necháme prejsť varom a odstavíme. Potom primiešame mleté piškóty a trochu rumu.

 

 


 
Estonský kringel PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 28 Január 2014 15:24

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 50 g rozpusteného masla, 1 lyžica cukru, 1 lyžička soli, 600 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia

náplň: 10 lyžíc cukru krupica, 3 lyžičky škorice, 100 g mäkkého masla

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme  cesto, ručne alebo v pekárni a necháme vykysnúť. Cukor zmiešame so škoricou. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik cca 1 cm hrubý. Celú plochu natrieme rozpusteným maslom a posypeme zmesou cukru a škorice. Potom obdĺžnik zrolujeme ako roládu.

Ostrým nožom rozrežeme celú roládu po dĺžke na polovicu a tie potom zmotáme dohromady. Z pletenca sformujeme venček a prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte chvíľu podkysnúť a potom vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme cca 20 minút, dozlatista.

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 

 
Maková po babičke PDF Tlačiť E-mail
Streda, 22 Január 2014 12:45

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 2 vrchovaté lyžice kryštálového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 6 lyžíc rozpusteného masla, nastrúhaná polka muškátového orieška, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 30 g čerstvého droždia

plnka: 350 g mletého maku, 11 lyžíc práškového cukru, 5 lyžíc rumu, 2 vrchovaté lyžice medu, 200 ml uvarenej kávy

Postup

Do mierne vlažného mlieka nasypeme cukor, rozdrobíme droždie. Prikryjeme , necháme na teplom mieste vykysnúť. Do misky nasypeme múku, premiešame so soľou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou. Pridáme žĺtok, maslo a kvások. Vareškou dôkladne vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme poriadne vykysnúť. Pomletý mak zmiešame s cukrom, pridáme rum, med, kávu  a vymiešame kašovitú hmotu. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme náplňou a zrolujeme ako roládu. Roládu prenesieme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a konce cez seba preložíme. Bábovku necháme ešte asi pol hodiny podkysnúť vo forme. Pečieme pri teplote 170-180 stupňov doružova cca 50-60 minút. Ak je povrch bábovky veľmi sfarbený prikryjeme alobalom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 
Kokosové osie hniezda PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 02 December 2013 13:01

Ingriediencie

cesto: 400 g hladkej múky, 250 g Hery, 100 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 lyžica cukru, 4 žĺtka

plnka: 4 bielka, 300 g práškového cukru, 1 lyžica octu, štipka soli, 200 g strúhaného kokosu

Postup

Z cesta si pripravíme klasické kysnuté cesto.

Medzitým si pripravíme plnku: vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme ocot, soľ a nakoniec vmiešame kokos. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme na obdĺžnik, ktorý natrieme polovicou plnky. Zvinieme do rolády a pokrájame na kolieska cca 2 cm hrubé. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme práškovým cukrom a pečiemne pri teplote 180 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 
Citrónové žemličky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 08 November 2013 12:40

Ingrediencie

150 ml mlieka, 60 g kryštálového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, štipka soli, 1 vajce, 1 lyžica rumu, 100 g rozpusteného masla, cca 500 g polohrubej múky, 1 kocka (42 g) čerstvého droždia, 1 väčší citrón, 100 g hrozienok

1 vajce na potretie

Postup

Najprv dôkladne umyjeme hrozienka. Vložíme do uzatvárateľnej fľaštičky, zalejeme šťavou z vymačkaného  citróna, uzavrieme a občas potrasieme.

Do pekárni nalejeme mlieko, rum, vajce, vlažné maslo, osolíme, pridáme cukor, kôru z citróna, múku (nie všetko cca 450 g) , droždie a necháme vypracovať cesto. Až je cesto dôkladne premiešame pridáme hrozienka aj so šťavou. Pokiaľ by bolo cesto po zapracovaní hrozienok riedke, pridáme zvyšnú múku. Cesto necháme nakysnúť asi hodinu.

Nakysnuté cesto rozdelíme na 25 kúskov. Z každého vytvarujeme guličku a položíme na plech s papierom na pečenie. Na plechu necháme bochníčky ešte 15 minút podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Pečené pěry PDF Tlačiť E-mail
Streda, 25 September 2013 03:44

Ingrediencie

cesto: 500 g hrubej múky, štipka soli, 3 lyžice cukru, 2 vajcia, 250 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia

ďalej: cca 300 ml mlieka na zalievanie, maslo na potieranie knedlíkov a vymazanie pekáča, lekvár, práškový cukor na posypanie

Postup

Z uvedených surovín si pripravíme cesto buď v pekárni alebo ručne. Necháme vykysnúť.

Z vykysnutého cesta si rozdelíme približne 16 rovnakých kúskov. Každý kúsok trochu sploštíme, naplníme lekvárom. Dobre uzavrieme a vytvarujeme guľu. Pekáč dôkladne vymastíme maslom. Knedlíky naskladáme do pekáča, každý potrieme rozpusteným maslom.

Nakoniec pěry zalejeme vriacim mliekom asi do troch štvrtín ich výšky a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme zakryté asi 15 - 20 minút, pokiaľ nevsiaknú mlieko. Potom odkryjeme a pečieme do zlatista asi 10-15 minút.

Hotové posypeme práškovým cukrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 

 
Plnený pletenec PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 07 Marec 2013 07:19

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia, 50 g cukru krupica, 150 ml mlieka, 100 g kyslej smotany, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 100 g Hery, 1 vajce na potretie

orechová plnka: 100 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 100 g vlašských orechov, 50 g hrozienok, 50 g detských okrúhlych piškót

kokosová plnka: 150 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 100 g strúhaného kokosu, 20 g kandizovanej citrónovej kôry, 50 g okrúhlych piškót

Postup

Múku preosejeme do misy a uprostred urobíme jamku. Do nej rozdrobíme droždie, posypeme lyžičkou cukru a zalejeme polovicou vlažného mlieka. Kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Pridáme zvyšok cukru, vlažného mlieka, kyslú smotanu, vajce, vanilkový cukor a štipku soli. Krátko premiešame a nakoniec vlejeme roztopený vlažný tuk. Dobre vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 20 minút. Potom znovu premiesime a necháme kysnúť ďalších 20 minút.

orechová plnka: Mlieko uvaríme s cukrom, pridáme mleté orechy a krátko povaríme. Dáme mierne vychladnúť, vmiešame hrozienka a najemno nastrúhané piškóty.

kokosová plnka: príprava je podobná ako pri orechovej plnke. Mlieko uvaríme s cukrom, pridáme kokos a krátko povaríme. Dáme mierne vychladnúť, vmiešame kandizovanú kôru a najemno nastrúhané piškóty.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát 20 x 40 cm a v polovici prekrojíme na dva pásy (10 x 40 cm). Do stredu prvého dáme pozdĺžne pás orechovej plnky, kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dobre k sebe pritlačíme. Do stredu druhého dáme rovnakým spôsobom kokosovú plnku, aj tu okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dobre pritlačíme. Dva pramene spletieme do vrkoča, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, stočíme do venca a na teplom mieste necháme kysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Potom teplotu znížime a dopekáme pri teplote 160 stupňov ďalších 20 minút. Po upečení preložíme na kovovú mriežku, dáme vychladnúť a zľahka pocukrujeme.

 

 

 


 
Briošky s čokoládou PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 08 Február 2013 20:46

Ingrediencie

cesto: 600 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, 20 g čerstvého droždia, 90 g cukru krupica, 90 g zmäknutého masla, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor

ďalej: čokoláda, 1 žĺtok, trošku mlieka

Postup

Pripravíme si klasické kysnuté cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu kysnúť. Keď je cesto vykysnuté vyvaľkáme ho na pomúčenej doske a povykrajujeme z neho kolieska. Na každé koliesko položíme kocku čokolády. Koliesko preložíme na polovicu a znovu na polovicu. Pripravíme si plech na muffiny, ktoré vystelieme papierovými košíčkami. Do každého košíčka preložíme po tri preložené kolieska a opäť necháme podkysnúť cca 20 minút. Podkysnuté briošky potrieme vyšľahaným žĺtkom s troškou mlieka. Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mnamkyrecepty.sk

 

 


 
Kysnutý jablkový závin PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 16 November 2012 04:46

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 100 g rozpustenej hery, 2 lyžice rumu, štipka soli, 60 g cukru, 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia

ďalej: 8-10 jabĺk, škoricový cukor, práškový cukor, strúhanka alebo mleté orechy, hrozienka, rozpustené maslo, vajce na potretie

Postup

Suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí a necháme vypracovať a vykysnúť cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme strúhankou alebo orechami, nastrúhanými jablkami (vyžmýkame šťavu) , posypeme hrozienkami, práškovým cukrom (podľa kyslosti jabĺk), škoricovým cukrom a zavinieme. Prenesieme na plechy vystlaným papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút vykysnúť. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a pri teplote 180 stupňov upečieme dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


 


 
Jamkové koláče PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 10 November 2012 07:53

Ingrediencie

cesto: 400 ml mlieka, 250 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 žĺtky, 1 celé vajce, 150 g masla, 100 g masti, 1 lyžička soli, 500 g hladkej múky, 500 g polohrubej múky, štipka mletého muškátového oriešku, nastrúhaná kôra z 1 citrónu, 30 g pomletých mandlí, 60 g čerstvého droždia

náplň: 500 g tvarohu, 2 vajcia, cukor podľa chuti

ďalej: vajce na natretie, posekané mandle, práškový cukor na posypanie

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto ručne alebo v pekárni a necháme vykysnúť. Z nakysnutého cesta lyžicou odkrajujeme kúsky. Každý sformujeme do guličky a položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Chvíľu necháme kysnúť cca 5-10 minút. Malým pohárikom s rovným dnom do každej guličky vtlačíme jamku. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a jamky naplníme náplňou. Ozdobíme sekanými mandľami alebo hrozienkami namočenými v rume.

Asi 15 minút necháme kysnúť na plechu, potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a upečieme dozlatista cca 15 minút. Pred podávaním pocukrujeme.

Náplň: tvaroh rozmiešame so žĺtkami a cukrom podľa chuti. Z bielkov a štipku soli ušľaháme tuhý sneh a vmiešame ho k tvarohu.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Osie hniezda s orechami PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 28 Október 2012 13:12

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, soľ, 250 ml mlieka, 100 g Hery, 150 g cukru krupica, 2 vajcia, 1 žĺtok, 40 g čerstvého droždia, 50 g rozpusteného masla na potretie cesta

plnka: 100 g kryštálového cukru, 1 lyžička mletej škorice, 100 g mletých orechov,

Postup

Z cesta si vypracujeme klasické kysnuté cesto. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ručne zľahka premiesime. Vyvaľkáme si obdĺžnik asi 30x40 cm, potrieme rozpustením maslom, posypeme kryštálovým cukrom so škoricou a mletými orechami. Cesto zrolujeme dlhšou stranou dovnútra, nakrájame plátky hrubé cca 1 cm a pokladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie reznou stranou dole. Necháme ich ešte 10 minút podkysnúť a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút.  Po upečení a vychladnutí ich posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.

 


 
« ZačiatokDozadu12345DopreduKoniec »

Stránka 1 z 5

Vyhľadávanie

Novinky

Čokoládové brownies

Ingrediencie 120 g špaldovej múky, 100 ml olivového...

Kávová roláda s mascarpone

Ingrediencie 6 vajec, 140 g cukru krupica, 80 g polohrubej...

Cestoviny s hlivou ustricovou

Ingrediencie 150 g uvarených cestovín, 50 ml oleja,...

Špargľa s cuketou a kuracím mäsom

Ingrediencie 800 g cukety, 1 balík špargle, soľ,...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist