Štvrtok, 18 Január 2018 13:58 |
Ingrediencie
cesto: 300 g hladkej múky, 250 g Hery, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva
plnka: 2 x 175 g kyslé smotany, 3 vajcia, 160 g cukru krupica, 6 PL hladkej múky
ďalej: 100 g nasekaných vlašských orechov, 1 veľkú konzervu broskýň (môžeme použiť aj iné ovocie)
Postup
Do misy dáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, nakrájanú heru, cukor, vajcia a vypracujeme cesto. Necháme 15 minút v chlade odležať.
Potom dáme cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na veľkosť plechu 30x40 cm a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Z broskýň zlejeme šťavu a nakrájame ich na malé kúsky a rozložíme na cesto. Celé vajcia a cukor šľaháme elektrickým šľahačom asi 2 minúty, potom pridáme múku, smotanu a nalejeme na nakrájané broskyne. Vrch posypeme orechami a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 30-35 minút do ružova.

|
Streda, 12 Október 2016 14:07 |
Ingrediencie
4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných orechov, 100 g čokolády na varenie, 5 vajec, 1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 2 hrnčeky hladkej múky, 1 lyžička škorice, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 hrnček oleja
Postup
Celé vajcia rozmixujeme, postupne pridáme cukor a vyšľaháme do bielej peny. Potom pomaly prilievame olej, pridávame hladkú múku, škoricu, sódu bikarbónu. Na záver vmiešame nasekané orechy a čokoládu. Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a vmiešame do cesta. Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov cca 40 minút. Skúšame špajlou.

|
Nedeľa, 09 Október 2016 17:50 |
Ingrediencie
350 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 100 g cukru krupica, 1 vajce, 250 ml mlieka, 5 lyžíc oleja
posýpka: 4 lyžice polohrubej múky, 60 g masla, 2 lyžice cukru krupica, 1 lyžička škorice
slivky
Postup
V miske zmiešame zvlášť sypké suroviny a v druhej tekuté suroviny. Nakoniec zmiešame obsah obidvoch misiek a cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne rozložíme rozpolené slivky, reznou stranou nadol.
Z uvedených surovín rukou vypracujeme posýpku, ktorou posypeme vrch koláča. Pečieme pri teplote 180 stupňov.

|
Sobota, 06 Február 2016 16:39 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, 400 g práškového cukru, 300 ml mlieka, 4 vajcia, 200 ml oleja, 1 prášok do pečiva, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, marhule
mrvenička: 1 hrnček hrubej múky, 3/4 hrnčeka cukru krupica, 80 g masla
Postup
V miske zmiešame vajcia s cukrom do bielej peny. Postupne pridáme ostatné tekuté suroviny a nakoniec vmiešame všetky sypké suroviny. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch cesta poukladáme reznou stranou mahule. V miske si zmiešame múku na mrveničku, cukor a maslo. Rukou vytvoríme mrveničku, ktorú nasypeme na marhule. Takto pripravený plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme pri teplote 180 stupňov. Skúšame špajlou.

|
Sobota, 16 Január 2016 10:49 |
Ingrediencie
cesto: 1 hrnček ovsených vločiek, 1 hrnček kokosu, 2 vanilkové pudingy v prášku, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 1 lyžica cukru, 1 lyžica medu, 2 lyžice hrozienok, 1 lyžička škorice, 5 jabĺk, 2 vajcia, 1 hrnček mlieka
plnka: 2 tvarohy termizované, 2 lyžice cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice rumu, 1/2 hrnčeka mlieka
Postup
V miske zmiešame všetky sypké suroviny. Pridáme riedke suroviny a nakoniec očistené a nastrúhané jablká. Dôkladne premiešame. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20-25 minút. Medzitým si vymiešame suroviny na plnku a natrieme ju na upečený koláč. Opäť vložíme do rúry a dopečieme cca 10-15 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na rezy.

|
Utorok, 03 November 2015 16:31 |
Ingreidiencie
sušienky: 175 g zmäknutého masla, 150 g trstinového cukru, 150 g arašidového masla, 2 lyžice javorového sirupu, 1 vajíčko, 300 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva
brownies: 300 g kvalitnej čokolády na varenie, 250 g zmäknutého masla, 150 g cukru krupica, 4 vajíčka, 4 lyžice hladkej múky, 1 lyžica kakaa
Postup
Sušienky: Maslo s cukrom vyšľaháme s mixérom do peny. K maslovej zmesi primiešame arašidové maslo, prilejeme javorový sirup a za stáleho miešania pridáme vajíčko. Na záver primiešame múku s práškom do pečiva a vypracujeme vláčne cesto. Z cesta vytvoríme valček, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ho stuhnúť do mrazničky na 30 minút. Potom cesto nakrájame na 1 cm kolieska, preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút.
Brownies: Čokoládu s cukrom a maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Do vychladnutej zmesi po jednom vmiešame vajíčka (musia mať izbovú teplotu). Na záver primiešame múku s kakaom.
Časť upečených sušienok nalámeme a uložíme na dno plechu ( plech s rozmermi 20 x 30 cm) vystlaného papierom na pečenie. Sušienky zalejeme pripraveným cestom.
Druhú časť sušienok nalámeme na kúsky a jemne ich pozapichujeme zvrchu do cesta. Brownies pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30-40 minút.


|
Nedeľa, 11 Október 2015 14:43 |
Ingrediencie
3 hrnčeky krupice, 3 hrnčeky hrubej múky, 2 hrnčeky cukru krupica, 1 prášok do pečiva
plnka: 3 kg jabĺk, škorica, cukor, 100 g masla
Postup
Zmiešame krupicu, múku, cukor a prášok do pečiva.
Jablká nastrúhame nahrubo, ochutíme cukrom podľa chuti a škoricou. Na plech vystlaný papierom na pečenie nasypeme tretinu sypkej zmesi. Na to nasypeme tretinu jablkovej plnky, potom opäť tretinu sypkej zmesi, tretinu jabĺk, sypkej zmesi a ukončíme jablkami. Maslo rozpustíme a polejeme vrch jablkovej plnky. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.
( naozaj do celého koláča nedávame vajíčka ani inú tekutú zmes. Všetko sa krásne spojí. )

|
Sobota, 26 September 2015 12:42 |
Ingrediencie
cesto: 500 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 150 g práškového cukru, 250 g Hery alebo masla, 1 vajce, 2 lyžice citrónovej šťavy
náplň: 500 g strúhaných jabĺk, 1 vanilkový pudingový prášok, 5 lyžíc cukru krupica, škorica podľa chuti, hrozienka (nemusia byť)
ďalej: rozpolené slivky
Postup
Na doske spracujeme rukami hladké cesto. Oddelíme jednu tretinu. Väčšiu časť rozvaľkáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do chladničky.
Jablká očistíme, nastrúhame, premiešame s cukrom, škoricou, pudingovým práškom a hrozienkami. Na cesto na plechu rozotrieme jablkovú plnku a na ňu naskladáme polky sliviek.
Zo zvyšnej tretiny cesta vyvaľkáme dlhé valčeky a uložíme medzi slivky.Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a upečieme doružova.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


|
Pondelok, 21 September 2015 16:47 |
Ingrediencie
3 hrnčeky polohrubej múky, 1/2 kypriaceho prášku, 1 a 1/2 hrnčeka cukru krupica, 3/4 hrnčeka mlieka, 3/4 hrnčeka oleja, 4 vajíčka, štipku soli, hrušky
mrvenička: hrubá múka, Hera, cukor
Postup
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do bielej peny. Postupne prilejeme mlieko, olej, premiešame. Vsypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, štipku soli a dôkladne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto uložíme očistené a nakrájané hrušky a posypeme ich pripravenou mrveničkou. Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.

|
Nedeľa, 23 August 2015 07:51 |
Ingrediencie
3 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček cukru krupica, 1/2 Hery, 1 hrnček mlieka, 2 vajcia, 3/4 prášku do pečiva, ovocie podľa chuti, vanilkový cukor
Postup
1 hrnček múku, 1 hrnček cukru a Heru rozdrobíme. Odložíme si 1 a 1/2 hrnčeka na posypanie. Do zvyšného pridáme 2 hrnčeky múky s práškom do pečiva, 2 vajíčka a 1 hrnček mlieka. Dôkladne vymiešame do hladka. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto uložíme ovocie a rozdrobíme odloženú mrveničku. Pečieme pri teplote 180 stupňov. Upečený posypeme vanilkovým cukrom.
|
|
|