Štvrtok, 17 December 2015 17:00 |
Ingrediencie
240 g hladkej múky, na špičku noža prášok do pečiva, 2 lyžice kakaa, 100 g kokosu, 100 g práškového cukru, štipka škorice, 200 g masla, 1 vajce, 1 lyžica rumu
Postup
Z uvedených surovín vypracujeme na doske cesto. Rozdelíme ho na 4 - 5 častí a uvaľkáme z nich rovnako hrubé valčeky. Tie rozkrájame na rovnako veľké kúsky a modelujeme malé guličky. Každú guličku stlačíme vidličkou na placku. Skladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 8-10 minút.

|
Streda, 16 December 2015 14:26 |
Ingrediencie
100 g celozrnnej špaldovej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 160 g kokosu, 80 g ovsených vločiek, 70 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 2 vajíčka, 140 g Hery, 2 citróny, 1 lyžička mletej škorice
Postup
V miske zmiešame všetky sypké suroviny. Postupne pridáme vajíčka, nastrúhanú kôru a šťavu z citrónov a nakoniec pridáme nakrájanú Heru. Cesto vypracujeme a necháme v chlade pol hodiny odležať. Z cesta tvarujeme guličky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.

|
Streda, 16 December 2015 06:47 |
Ingrediencie
250 g masla, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 kelímok (210 g) smotany na šľahanie, 360 g hladkej múky
práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
Postup
Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Striedavo pridáme múku a smotanu. Až je cesto husté, vyklopíme ho na dosku a vypracujeme rukami.
Zabalíme do fólie a necháme v chladničke do druhého dňa. Cesto po častiach rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Nemusíme robiť veľké medzeri, koláčiky sa počas pečenia zmenšia a vyrastú do výšky.
Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 10 minút. Upečené koláčiky obalíme v práškovom cukru zmiešaným s vanilkovým.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Utorok, 10 November 2015 15:30 |
Ingrediencie
225 g hladkej múky, 125 g mäkkého masla, 100 g medu, 100 g hnedého cukru, 1 lyžička mletého zázvoru, 1 lyžička škorice, 1 lyžička perníkového korenia, 20 g najemno nastrúhaného zázvoru, cukor na obaľovanie
Postup
Maslo zmiešame s cukrom, medom, škoricou, korením, zázvorom, múkou a vypracujeme vláčne cesto. Z hmoty tvarujeme malé guličky, ktoré obalíme v cukre a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tam ich vidličkou sploštíme. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pečieme cca 13 minút. Po vybratí ich necháme na plechu vychladnúť.
zdroj: angiebakes.com

|
Štvrtok, 15 Október 2015 13:33 |
Ingrediencie
250 g hladkej múky, 90 g práškového cukru, 1 vajíčko, 125 g masla, 2 lyžice medu, 1 a 1/2 lyžičky škorice
Postup
V miske zmiešame všetky suroviny a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu v chlade odležať. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 4 mm a vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch opečiatkujeme (môžeme pečiatku namočiť do múky, aby sa nelepila). Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút.

|
Nedeľa, 22 Marec 2015 14:24 |
Ingrediencie
cesto: 125 g hrozienok, 2 lyžice rumu, 2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva, 250 g hladkej múky, 100 g mletých lieskových orechov, 75 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, kôra z 1 citróna, 1 vajce, 100 g Hery, 125 g mäkkého tvarohu, 100 g kandizovanej citrusovej kôry
na potretie: 100 g masla, 50 g práškového cukru, 1/2 lyžičky škorice
Postup
Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu a necháme odležať, najlepšie cez noc. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva, orechami, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme nastrúhanú kôru z citróna, vajce, Heru, tvaroh, kandizovanú kôru a hrozienka a ručne vypracujeme cesto. Pomocou dvoch lyžičiek tvoríme kopčeky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry predhtiatej na 180 stupňov a pečieme.
Na potretie rozpustíme v kastróliku maslo a pomocou štetca potrieme ešte horúce pečivo. Posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou a necháme vychladnúť.

|
Piatok, 20 December 2013 17:31 |
Ingrediencie
150 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 150 g Hery, 1 vajce, 150 g hrozienok, hrsť nasekaných orieškov, škorica, citrónová kôra, štipka kypriaceho prášku, 1 vajíčko na potretie, mandle na ozdobu
Postup
Všetky suroviny spolu zmiešame, vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade odležať. Z cesta tvoríme malé gulôčky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rukov ich zľahka pritlačíme. Potrieme vyšľahaným vajíčkom, na vrch položíme mandľu a pečieme pri teplote 180 stupňov.
zdroj:www.lorna.estranky.sk

|
Utorok, 17 December 2013 13:19 |
Ingrediencie
5 vajec, 400 g práškového cukru, 500 g hladkej múky, 2 vrchovaté lyžičky sušeného zázvoru, 1 prášok do pečiva, 2 lyžičky šťavy z čerstvého zázvoru
Postup
Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista. Múku preosejeme do misy, pridáme vajcia vyšľahané s cukrom, prášok do pečiva, mletý zázvor a zázvorovú šťavu. Vymiešame pevné cesto, zabalíme do fólie a necháme aspoň 6 hodín odpočívať. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na plát hrubý 5 mm a vykrojíme rôzne tvary. Pečieme pri teplote 170 stupňov doružova.
Po vychladnutí zázvorníky stvrdnú ako kameň, ale keď odležia, nasajú do seba vlhkosť zo vzduchu a zmäknú. Alebo ich uložíme do uzatvárateľnej nádoby s jablkovými šupkami a citrónovou kôrou. Tak zmäknú do dvoch dní.

|
Utorok, 17 December 2013 13:10 |
Ingrediencie
250 g pomletých orechov, 250 g práškového cukru, 1 vajce, 1 citrón
na polevu: 120 g práškového cukru, 1 bielko
Postup
Z orechov, cukru, vajca a šťavy z celého citróna vypracujeme hladké cesto. Papier na pečenie poprášime cukrom a cesto rozvaľkáme na plát (cesto sa dosť lepí, nakoniec som cesto rukami porozťahovala). Potrieme ho vyšľahaným bielkom a cukrom a narežeme na tyčinky. Papier preložíme na plech a sušíme pri teplote 160 stupňov.

|
Pondelok, 16 December 2013 12:54 |
Ingrediencie
20 g kapučína v prášku, 50 ml horúcej vody, 300 g hladkej múky, 50 g mletých lieskových orieškov, 50 g mletých mandlí, 100 g práškového cukru, 200 g masla, štipka prášku do pečiva, práškový a škoricový cukor na obalenie
Postup
Kapučíno si rozpustíme v 50 ml vriacej vody a necháme vychladnúť. Potom k nemu pridáme všetky ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu v chlade odležať. Cesto rozdelíme na dve časti. Z každého vyvaľkáme dlhý valček, ktorý narežeme na rovnaké menšie časti. Z každého vyformujeme rohlíček, ktorý preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10-15 minút. Ešte teplé obaľujeme v práškom cukre so zmiešanom so škoricovým cukrom.

|
|
|