Vianočné koláčiky
Hrozienkovo - orieškové placky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 20 December 2013 17:31

Ingrediencie

150 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 150 g Hery, 1 vajce, 150 g hrozienok, hrsť nasekaných orieškov, škorica, citrónová kôra, štipka kypriaceho prášku, 1 vajíčko na potretie, mandle na ozdobu

Postup

Všetky suroviny spolu zmiešame, vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade odležať. Z cesta tvoríme malé gulôčky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rukov ich zľahka pritlačíme. Potrieme vyšľahaným vajíčkom, na vrch položíme mandľu a pečieme pri teplote 180 stupňov.

zdroj:www.lorna.estranky.sk

 

 
Zázvorníky pána Žídeka PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 December 2013 13:19

Ingrediencie

5 vajec, 400 g práškového cukru, 500 g hladkej múky, 2 vrchovaté lyžičky sušeného zázvoru, 1 prášok do pečiva, 2 lyžičky šťavy z čerstvého zázvoru

Postup

Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista. Múku preosejeme do misy, pridáme vajcia vyšľahané s cukrom, prášok do pečiva, mletý zázvor a zázvorovú šťavu. Vymiešame pevné cesto, zabalíme do fólie a necháme aspoň 6 hodín odpočívať. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na plát hrubý 5 mm a vykrojíme rôzne tvary. Pečieme pri teplote 170 stupňov doružova.

Po vychladnutí zázvorníky stvrdnú ako kameň, ale keď odležia, nasajú do seba vlhkosť zo vzduchu a zmäknú. Alebo ich uložíme do uzatvárateľnej nádoby s jablkovými šupkami a citrónovou kôrou. Tak zmäknú do dvoch dní.

 

 
Bratislavské tyčinky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 December 2013 13:10

Ingrediencie

250 g pomletých orechov, 250 g práškového cukru, 1 vajce, 1 citrón

na polevu: 120 g práškového cukru, 1 bielko

Postup

Z orechov, cukru, vajca a šťavy z celého citróna vypracujeme hladké cesto. Papier na pečenie poprášime cukrom a cesto rozvaľkáme na plát (cesto sa dosť lepí, nakoniec som cesto rukami porozťahovala). Potrieme ho vyšľahaným bielkom a cukrom a narežeme na tyčinky. Papier preložíme na plech a sušíme pri teplote 160 stupňov.

 

 
Kapučínové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 16 December 2013 12:54

Ingrediencie

20 g kapučína v prášku, 50 ml horúcej vody, 300 g hladkej múky, 50 g mletých lieskových orieškov, 50 g mletých mandlí, 100 g práškového cukru, 200 g masla, štipka prášku do pečiva, práškový a škoricový cukor na obalenie

Postup

Kapučíno si rozpustíme v 50 ml vriacej vody a necháme vychladnúť. Potom k nemu pridáme všetky ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu v chlade odležať. Cesto rozdelíme na dve časti. Z každého vyvaľkáme dlhý valček, ktorý narežeme na rovnaké menšie časti. Z každého vyformujeme rohlíček, ktorý preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10-15 minút. Ešte teplé obaľujeme v práškom cukre so zmiešanom so škoricovým cukrom.

 

 
Medovo - orechové kolieska PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 08 December 2013 16:07

Ingrediencie

300 g medu, 180 g masla, 260 g hladkej múky, 250 g hrubej múky, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička prášku do pečiva, 50 g mletých orechov

ďalej: 50 g mletých orechov, 2 lyžice kryštálového cukru, džem

Postup

Med s maslom ohrejeme nad parou, odstavíme. Pridáme žĺtka, vanilkový cukor, rum a všetko spolu premiešame. Pridáme múku s práškom do pečiva, mleté orechy a vypracujeme cesto, ktoré necháme dve hodiny v chlade odležať.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme kolieska. V každom druhom koliesku vykrojíme jedno menšie koliesko. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom a koliesko s dierkou posypeme premiešanou zmesou z mletých orechov a cukru. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút. Po vychladnutí spájame džemom.

 


 
Orieškovo - zázvorové rožteky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 07 December 2013 17:10

Ingrediencie

75 g kandizovaného zázvoru, 200 g masla, 80 g práškového cukru, 50 g medu, 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry, 250 g hladkej múky, 100 g pomletých lieskových orieškov, soľ

Postup

Zázvor najemno nakrájame. Zmäknuté maslo, cukor, med, štipku soli, nasekaný zázvor a pomarančovú kôru dôkladne vymiešame. Vmiešame preosiatu múku a pomleté orechy. Z cesta sformujeme guľu, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a necháme asi dve hodiny odležať v chlade. Vychladnuté cesto po častiach vyberáme z chladničky, rozdelíme na kúsky vo veľkosti vlašského orecha a vyformujeme rožteky. Pripravené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 10 minút.

 


 
Vínové keksy PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 07 December 2013 17:01

Ingrediencie

250 g hladkej múky, 250 g Hery, 7 lyžíc vína, štipku soli, práškový cukor na obalenie

Postup

Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme dve hodiny v chlade postáť. Vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme pri teplote 180 stupňov do ružova. Ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.

 

 
Kakaové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 07 December 2013 16:52

Ingrediencie

160 g hladkej múky, 60 g práškového cukru, 2 lyžice kakaa, 120 g masla, 1 lyžica rumu

na obalenie: práškový a vanilkový cukor

Postup

Na dosku preosejeme múku, kakao a cukor. Pridáme na kúsky nakrájané maslo, rum a spracujeme hladké cesto. Necháme odpočinúť v chladničke do druhého dňa.

Cesto rozdelíme na menšie časti, vyvaľkáme valčeky a rozkrájame ich na malé časti. Z každého kúsku vytvarujeme rohlíček, ktorý preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 8-9 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme chvíľu vychladnúť a potom rohlíčky obaľujeme v zmesy práškového a vanilkového cukru.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Espresso keksíky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 September 2013 17:16

Ingrediencie

120 g hladkej múky, 20 g kakaa, 1 lyžička instatnej kávy, 120 g rozpusteného masla, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor

Postup

Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, kávou, kakaom, múkou a vypracujeme cesto. Cesto na múkou posypanej doske vytvarujeme do valca a nakrájame na rovnako veľkú kúsky. Vytvarujeme guľky, ktoré dlaňou jemne roztlačíme na kolieska a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Na každom koliesku urobíme vidličkou ryhu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

 


 
Slnečnicové keksy PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 10 September 2013 12:36

Ingrediencie

200 g zmäknutého masla, 200 g práškového cukru, 2 vajcia, štipka soli, 300 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 100 g slnečnicovým semienok, 100 g ovsených vločiek, 50 g hrozienok

Postup

Z masla, cukru, vajec a zo soli vymiešame hladké cesto. Múku preosejeme a premiešame s kypriacim práškom a zapracujeme do maslovej zmesi. Pridáme slnečnicové semienka, hrozienka, vločky a vymiešame. Vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň pol hodinu odpočívať na chladnom mieste. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme menšie kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Pečieme pri teplote 180 stupňov.

 


 
Sušienky s pralinkou PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 26 Marec 2013 13:52

Ingrediencie

sušienky: 280 g hladkej múky, 2 žĺtky, 180 g Hery, 60 g cukru

pralinky: 100 g tmavej čokolády, 100 g bielej čokolády, 100 g mliečnej čokolády, 150 g masla

ďalej: džem

Postup

Všetky suroviny na sušienky zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade hodinu odpočinúť. Cesto rozvaľkáme na tenký plát o hrúbke 2 mm a pomocou vykrajovatka vykrojíme sušienky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.

Čokoládu (každú zvlášť) rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme 50 g tuku, dôkladne premiešame a tekutú zmes nalejeme do formičiek na pralinky. Necháme v chladničke stuhnúť a potom miernym tlakom na dno formičky čokoládu vyberieme.

Vychladnuté sušienky natrieme džemom a spojíme pralinkami.

 

 

 

 
« ZačiatokDozadu123456789DopreduKoniec »

Stránka 1 z 9

Vyhľadávanie

Novinky

Bravčové plátky s tarhoňou

Ingrediencie 750 g bravčového stehna, soľ, mleté...

Perník od Terky

Ingrediencie cesto: 600 g hladkej múky, 400 g cukru...

Holandská jablková torta

Ingrediencie cesto: 300 g hladkej múky, 200 g masla,...

Corn dogy

Ingrediencie 1 a 1/2 hrnčeka kukuričnej múky, 1...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist